donderdag 15 februari 2018

Goed idee: plug & play

Plug & play was vroeger voorbehouden aan caravans en sanitaire units. Op z’n plek zetten, stekker d’r in, eventueel een leidinkje aankoppelen en …. klaar voor gebruik. Natuurlijk is dat geen optie voor een echte woning, of wel? 

Alle architecten en industriële vormgevers zijn in hun studie de uitdaging wel eens aangegaan: een ruimte, die 100 % wordt geprefabriceerd en ook al in de fabriek in elkaar wordt gezet. De resultaten van al het denkwerk zie je sinds enkele jaren ook om je heen ontstaan. Een doorbraak!






MICRO COMPACT HOME van Professor Richard Horden is een kant en klare leefruimte van 7 m2 waarin je kan slapen, werken, eten en koken, inclusief sanitair en zonnepanelen. Het project begon als een samenwerking tussen TU München en de Tokyo Institute of Technology, geïnspireerd door de Japanse theehuis architectuur en het gebruik van geavanceerde Europese en Japanse prefabricage methoden. 

Professor Horden maakt graag de vergelijking met de automobielindustrie: “De duurzaamheid is net als een auto, de levensduur is afhankelijk van de zorg tijdens het gebruik. Je moet Micro Compact Home schoon maken en onderhouden. Losse onderdelen kan je bij de fabrikant bestellen als ze aan vervanging toe zijn. Net als een auto was je je huis met een zachte borstel met water en zeep en de ramen met een wisser.



De bekende Italiaanse architect Renzo Piano is ambitieus en heeft jaren gewerkt aan een volledig off-grid huisje Diogene. Zelfs inpluggen is niet meer nodig. Het gebouwtje kan worden gebruikt in verschillende klimatologische omstandigheden, zelfs extreme hitte of kou is geen probleem. Water wordt verzameld door het huisje zelf en daarna  schoongemaakt en gebruikt. Het huisje voorziet ook volledig in haar eigen energie. Het duurzame karakter wordt nog versterkt doordat het benodigde oppervlak zo klein mogelijk is gehouden en de cabine is los gehouden van de ondergrond. 

Mantelzorgwoningen zien er niet zo industrieel uit, eerder traditioneel met metselwerk en houten gevelbekleding. Maar als je beter kijkt, zie je meer. Door een ingebouwde staalconstructie kan zo’n woning in één of meerdere delen volledig prefab worden gebouwd, voorzien van de noodzakelijke hulpmiddelen voor de bewoner en vervolgens snel op z’n plek worden gezet en aangesloten zonder overlast voor de gebruikers. De installaties zijn al even geraffineerd. Dat is ook wel nodig, want bij zorg-units kan domotica van levensbelang zijn. Als de unit niet meer nodig is kan je haar net zo makkelijk weer weghalen en verplaatsen. Een extra voordeel: sinds 2014 is de plaatsing van een mantelzorg-unit in je tuin vergunningsvrij.

Plug & Play is niet langer een kreet of een leuke oefening voor studenten, maar dagelijkse praktijk. De successen beperken zich niet tot kleine inbouw-units voor het sanitair, maar gaan zover dat je zelfs Plug & Play opa en oma kan huisvesten in je achtertuin. Hoe mooi is dat?


SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 40 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.

De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten