donderdag 6 april 2017

Tiny House Farm: een eigen huisje op eigen grond


Een eigen stuk grond in een ultra groene omgeving met je eigen huisje erop. Bezwaren, problemen, knelpunten? Natuurlijk niet, we zijn Nederland, we denken groen, en we zijn pioniers. Almere trapt af en onderzoekt de mogelijkheden. In BouwExpo Almere Poort worden bijvoorbeeld kleine, mobiele en off-grid huisjes geplaatst, die mee hebben gedaan aan een prijsvraag. Tiny House Farm is een luxere variant van kleinschalige gebiedsontwikkeling. Je koopt een stuk bouwgrond van 600 m2 en deelt de voorzieningen. Goed bezig, Almere!Enkele jaren geleden deed Almere al ervaring op met een pilot ‘particulier opdrachtgeverschap’, maar de pionier gemeente zit niet stil. Begin dit jaar is een groot terrein vrijgemaakt voor het ontwikkelen van Tiny Houses in het project BouwExpo Almere Poort. Hier komt een aantal kleine huisjes, een aantal mobiele huisjes (Tiny Houses on wheels) en zelfs enkele 100% off-grid hutjes. Almere schreef de prijsvraag uit, biedt ruimte in de regelgeving en reserveerde een locatie voor de pilot.
Prijswinnaar BouwExpo Almere Poort
Maar Almere wil meer: Tiny House Farm, een nieuwe innovatieve gebiedsontwikkeling van Almere, biedt de mogelijkheid om klein vrijstaand te wonen met een stuk grond eromheen, rondom een vijver met daarop een gemeenschappelijk gebouw met wasmachines, fitness apparatuur en een grote leestafel. Tiny House Farm komt in Oosterwold, aan de Tureluurweg met als bijna-buren het land van de stadsboer. Het plan bestaat uit 31 kavels waar iedereen de vrijheid heeft om een eigen huisje te bouwen. Geen Welstand en er wordt getoetst aan het Bouwbesluit 'light'. Op iedere kavel van 600 m2 ligt een erf van 150 meter, waarop de woning moet komen te liggen van maximaal 75 m2 bruto woonoppervlak. Daaromheen ligt de tuin, die moet worden ingevuld met stadslandbouw: een graasweide, moestuin, kruidentuin of kleine boomgaard. Het is ook mogelijk om vergunning vrij een schuurtje te bouwen. Zo blijft het gebied een open en groen karakter behouden.
prijswinnaar BouwExpo Almere Poort
Aansluiting op elektriciteit, water en glasvezel is mogelijk. Maar er komt geen gas. Riolering is geregeld met een collectief helofytenfilter systeem. Dat was bijna ondenkbaar, zelfs 1 jaar geleden hadden we dat nooit bedacht. Een toetsing aan Bouwbesluit Light, geen verplichte afname van overheidsgas, ruimte voor vergunning vrij bouwen, een gemeenschappelijk gebouw met wasmachines. De bouw innoveert in rap tempo en Almere loopt voorop. De verkoop van de kavels is blijkt geen enkel probleem. Blijf ze volgen.


SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEWGeen opmerkingen:

Een reactie posten