donderdag 20 april 2017

Prefab flatpacks floreren


IKEA heeft ooit verzonnen dat je meubels prima kan leveren in een platte doos met een gebruiksaanwijzing. Je maakt mij niet persé blij met zo’n meubel, veel te vaak heb ik zwaar gereedschap nodig gehad om alles op z’n plaats te krijgen. Toch vind ik de nieuwe trend om hele gebouwtjes in een platte doos aan te leveren wel uitdagend. 

Hermit House
Prefab bouwen kent vele vormen. Van een 100% fabrieks klaar gebouwtje tot modulaire constructies, die je met rits-rats-klik stijlen en regels krijgt aangeleverd met bijpassende binnen- en buitenbeplating. Eén ding hebben ze gemeen: het werk op de bouwplaats verschuift van timmeren en metselen naar monteren en aansluiten. 

Daniël Venneman van Hermit Houses zoekt de grenzen op van prefabiceren. Je maakt online je eigen ontwerp op een ontwerp-app. Vervolgens prefabriceert Daniël de volledige constructie en, als je dat wilt, ook de vaste interieur componenten. Een handige Doe Het Zelver bouwt vervolgens eigenhandig zijn Hermit House, maar Daniël wil je hierbij ook met alle plezier helpen. En als er genoeg huisjes staan in Nederland wil hij een reserverings-app starten, zodat de Hermit-Housers hun plek als B&B kunnen verhuren, ook aan elkaar natuurlijk. 
Mini House
Sinds we in Nederland de lat hoger leggen op het gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid zie je ook een toename van Scandinavische ontwerpen. Houtskeletbouw en houten prefab bouw, voorzien van een vette laag isolatie zijn volledig geaccepteerd in de Nederlandse woningbouw. De Zweedse toparchitect Jonas Wagell maakt het ons extra gemakkelijk. Mini House 2.0, startend bij een plattegrond van slechts 15 m2, wordt volledig geleverd als flat pack. Je kan de plattegronden eenvoudig aanpassen en een slaapkamer, keuken of badkamer toevoegen. Het is wel raadzaam om het Mini House door een lokale professional in elkaar te laten zetten. 
Green Magic Homes
Green Magic Homes en Loft Cube leveren net geen flat pack, omdat de prefab delen krom zijn. Maar het principe blijft recht overeind. Je kiest zelf een plattegrond, de fabrikant prefabriceert de volledige constructie en op de plaats van bestemming monteer je de onderdelen. Bij Green magic homes komen Doe het zelvers een heel eind door eenvoudige bevestigingen met bouten, moeren en lijm, de constructie wordt afgewerkt met een laag grond. De Loft Cube werkt anders, dit concept wordt volledig afgewerkt geleverd en bij voorkeur in elkaar gezet door de fabrikant. Demonteren en verplaatsen doen ze ook voor je.
Loft Cube
Flat pack bouw biedt een geweldig alternatief voor on site bouwen. Kies een locatie, bestel een bouwpakket voor je huis en interieur. Schakel, dat geldt in ieder geval voor mij, professionele montage hulp in en bespaar jezelf en je toekomstige buren wekenlange bouwdrukte.SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.


De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEWGeen opmerkingen:

Een reactie posten