dinsdag 21 maart 2017

Bio-constructors bouwen goedkoper Duurzame producten en constructies zijn vaak synoniem voor duur. ‘Wil je iets doen aan het milieu, dan kost dat wat, denk maar aan biologisch gekweekte voedingsmiddelen. Meer aandacht, dure productie, dure research, extra controles en extra milieu stempels.’ Maar wat gebeurt er, als je hele nieuwe materialen verzint, die groeien in de natuur, eventueel als afvalproduct. Dat hoeft toch niet duurder te zijn?


COB HUIS
Duurzaamheid is nog altijd een containerbegrip en dan bedoel ik niet het hergebruik van zeecontainers, daar word ik wel blij van, maar de veelheid van definities die we geven aan duurzaamheid.

Geen enkele definitie is wat mij betreft sluitend, maar de trias ecologica komt een heel eind.
1)Bouw met zo min mogelijk materiaal en grondstoffen,
2)Bouw het liefst met materialen, die opnieuw kunnen groeien.
3)Gebruik materialen die je hebt gerecycled of die recyclebaar zijn.

Veel micro gebouwtjes zijn duurzaam. Ze zijn immers klein, gebruiken dus weinig materiaal en energie en zijn vaak ontworpen vanuit duurzame uitgangspunten. Als je klein gaat leven, ga je kennelijk ook bewust om met de natuur. 
STRO HUIS
Het STROHUISJEvan de Franse bio-constructors: ‘buro 1984’ is een mooi voorbeeld. Het gebouwtje is klein, gemaakt van stro en eenvoudig af te breken en opnieuw op te bouwen.
Maar ook COB-bouw is duurzaam Ongeveer 30 % van de wereldbevolking woont in aarden woningen, gemaakt van COB: klei, zand, stro en water. Dit ecologische bouwmateriaal mag zich wereldwijd verheugen in sterk toenemende interesse. Het goedkope en duurzame materiaal laat zich gemakkelijk verwerken tot alle gewenste vormen. Als je extra isolatie nodig hebt, bijvoorbeeld voor koude noord wanden, kan je eenvoudig een stapeltje strobalen gebruiken als kern voor de muur.
COB HUIS
SIMON DALE uit Wales bouwde z’n eigen Hobbit Huis met strobalen en COB en leeft er volledig zelfvoorzienend, inclusief zelf verbouwde groenten uit z’n tuin. Door de ronde vorm is het energieverliesgevend oppervlak ten opzichte van de inhoud minimaal. Simon heeft dit huis zelf gebouwd met uitsluitend natuurlijke materialen uit z’n omgeving en is graag bereid z'n tekeningen en ervaring te delen. 
ECOVATIVE DESIGN is bekend om haar duurzame producten op basis van paddenstoelen. Het bedrijf heeft nu ook een tiny house op wielen gemaakt, volledig geïsoleerd met champignons  in de holle ruimte van de houten panelen. Ook de akoestische tegels zijn gemaakt met gebruik van paddenstoelen. De constructie is nog steeds van hout, maar de paddenstoelen leveren een belangrijke toegevoegde waarde aan dit rijdende huisje. Zowel een eye-opener voor tiny housers als voor duurzame bouwers. 

In de dagelijkse praktijk worden nieuwe bouwmaterialen maar langzaam ingevoerd, maar in combinatie met de aandacht voor micro gebouwtjes zouden we onszelf wel eens kunnen verrassen met oneindig groeiende grondstoffen.

SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.


De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten