donderdag 4 mei 2017

Je leven op stelten met Simple Homes


Nog niet zo lang geleden losten containers zichzelf, omdat niet iedere locatie een kraan of ander hijsmaterieel had staan. Pootjes van de container uitschuiven, laadvloer zakken en wegrijden. Gerhard Feldbacher maakte de simpele stap naar een zelf lossend huisje. Geconstrueerd van Cross Laminated Timber (CLT), inclusief pop-out slaapkamer en voorzien van vier uitschuifpootjes. Een huisje op niveau met als extra bonus: veel bergruimte onder je huis en een fantastisch uitzicht! 

Oostenrijker Gerhard Feldbacher onthulde in 2015 een interessant klein huisje.Het moest eenvoudig over de weg te vervoeren zijn en toch zoveel mogelijk gebruiksruimte bieden. Dat was de uitdaging. De ruimte meet uiteindelijk 7,5 m x 2,6 m en is 4,0 m hoog. Qua afmetingen net een container, maar in werkelijkheid volledig opgebouwd uit hout. Het huis is opgebouwd uit 10 cm dikke CLT wanden en dak, een geventileerde gevel van Larikshout en houtvezelisolatie (schapenwol is optioneel). Het totale gewicht is een kleine 10 ton. 
Een ruim interieur voorziet in een keukenblok, zithoek en natte cel met wastafel, douche en toilet. De slaapkamer is gemaakt als pop-out unit, die op wieltjes rijdt en met de hand naar buiten wordt getrokken uit de hoofdruimte van het huisje. Je komt aan via een mooie trap en luxe terras, en binnen door riante schuifdeuren. Het huis beschikt over een laadsysteem, zoals dat bekend is van containers. Vier lange poten worden uitgeschoven op de plaats van bestemming. Na het zakken van de laadvloer kan de truck wegrijden. Om het huisje weer op te pakken doe je hetzelfde in de omgekeerde volgorde. 
Gerhard Feldbacher is blij met het resultaat, ‘Tijdens mijn studie architectuur was ik al nieuwsgierig naar de mogelijkheden van mobiele verblijfsruimte. En op een dag zag ik een truck haar lading wisselen. Ik dacht dit is het, ik ga een mobiel huis op poten zetten.’ Je kan erin in koken, slapen, eten, wassen en hebt voldoende opslag ruimte. Gerhard, ‘Ik kwam erachter dat het handig is om de centrale ruimte geen functie te geven. Hierdoor is het mogelijk de functies steeds aan te passen door met meubilair te schuiven. Het huisje heeft al dienst gedaan als weekendhuis, gastenverblijf en mobiele studio voor de Oostenrijkse radio, station OE1. Maar ook als kunstenaars residentie bij een kunstfestival. Binnenkort ga ik een aantal wijzigingen doorvoeren om het te gebruiken als mobiel café.’

SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Samen met Nederlandse Handels Uitgaven gaf ik een boekje uit met m'n eerste 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.


Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW


Geen opmerkingen:

Een reactie posten