Wikkelhouse is doorontwikkeld
Al15 jaar geleden bedacht René Snel het principe voor het Wikkelhouse. Karton wikkelen om een mal, hier lijm aan toevoegen en ijzersterke modulaire bouwsegmenten van maken. Hij vond het zelf niet ingewikkeld, maar de markt leek er destijds nog niet klaar voor. Nu wel!
Fiction Factory heeft een doorontwikkelde versie op de markt gebracht van het Wikkelhuis van René Snel. Bouwen met karton is dus niet meer alleen op papier veelbelovend.
Rick Buchter is de papierpionier van Fiction Factory. Op basis van zijn bouwkundige opleiding aan de TU-Eindhoven en Hogeschool van Amsterdam is hij geknipt voor het Wikkelhouse en ontvouwt zich een gepassioneerd gesprek. “Het Wikkelhouse is een uitvinding van René Snel, die een tomatenkrat ontwikkelde waarbij hij lagen golfkarton rondom een mal wikkelde. Later heeft hij dit principe toegepast op het Wikkelhouse, een duurzaam en verplaatsbaar huis, gemaakt van golfkarton. Fiction Factory uit Amsterdam voegde een waterkerende en ademende laag toe waardoor het huis bestand is tegen regen en wind. Gecombineerd met de modulaire verbinding tussen de wikkels maakt dit het huis uniek.”
Op de vraag welke functies het Wikkelhouse in de toekomst kan vervullen, reageert Rick resoluut: “Een betere vraag is, welke functies kan het huis niet vervullen? Het is een modulair concept en met behulp van een drietal modules kan de gebruiker een huis samenstellen naar zijn of haar behoefte. Om te beginnen heb je de standaard module, de kartonnen wikkel die de ruimte creëert. We leveren ook een kop gevel module, die de rij met modules aan het einde afsluit. En dan is er de technische module. In deze module zijn toilet, douche, keuken en alle technische installaties verwerkt.”De rest van het interieur kan de gebruiker zelf bepalen. Later kunnen de modules weer los worden gekoppeld om in een andere samenstelling of configuratie opnieuw te worden gebruikt.
“Het Wikkelhouse is op meerdere manieren duurzaam.”, Rick vertelt graag waarom, “Allereerst is tijdens het ontwerp rekening gehouden met hergebruik van de materialen na de levensduur. Het karton kan bijvoorbeeld na zijn levensduur gewoon bij het oud papier en zo gerecycled worden. Bovendien kunnen onderdelen met een kortere levensduur eenvoudig worden vervangen en kunnen de modules afzonderlijk worden hergebruikt door de modulaire koppeling. De 24 lagen golfkarton zorgen voor een goede isolatiewaarde waardoor het Wikkelhouse met weinig energie te verwarmen is. Een extra voordeel is de aansluiting van het dak met de wanden waardoor aan de onderzijde van het Wikkelhouse eenvoudig regenwater opgevangen kan worden.”
Het Wikkelhouse is binnen een dag te plaatsen, doordat de modules worden geprefabriceerd. Op de bouwlocatie hoeven de modules alleen aan elkaar gekoppeld te worden. In de meeste gevallen hoeft geen fundering aangelegd te worden en kan worden volstaan met een eenvoudig onderstel. Daarnaast kunnen de voorbereidingen beperkt blijven tot het aanleggen van nuts aansluitingen.
“De vergunningen die nodig zijn, hangen af van de toepassing. Voor een huisje met een tijdelijk functie zijn andere vergunningen nodig dan voor een permanente functie” legt Rick uit, “In sommige situaties kan het Wikkelhouse vallen binnen regelgeving voor vergunningsvrij bouwen.”
SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM
Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.
De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW
Geen opmerkingen:
Een reactie posten