woensdag 11 mei 2016

High-tech theehuis op 7 m2


Moderne interieurs in supersonische vliegtuigen maken ons bewust van een hoge leefkwaliteit in een compacte persoonlijke ruimte: indirecte verlichting, een eigen licht spotje, individuele ventilatie, geïntegreerde beeldschermen, verstelbare stoelen, internet en mobiele telefoon. Je kan slapen, lezen, eten of een filmpje kijken op 30.000 voet en nog geen 1m2.


Geinspireerd door vliegtuiginterieurs en Japanse eethuisjes ontwikkelde Hordon Cherry Lee architecten (London) een supercomplete leefruimte om te slapen, werken, eten en koken, inclusief sanitair en leverbaar met zonnepanelen. Het  MICRO COMPACT HUIS heeft geen vlakke ondergrond nodig en is 100% geprefabriceerd. Dus: Plug and Play! De installatie duurt ca. 4 minuten en het Micro Compact Huis is ook al in Nederland in gebruik. Lees meer in m'n ARTIKEL IN BOUWTOTAAL 
Het huisje kan kant en klaar op een trailer worden geleverd. Is er geen goede toegang tot je tuin? Kijk hoe ze het in Zwitserland hebben opgelost.

Het beste van Tokyo en München 

De Technische Universiteit van München wilde in 2001 een kubus woning ontwikkelen van 2,6 x 2,6 m2. Het onderzoeksproject begon als een samenwerking tussen TU München en de Tokyo Institute of Technology en werd geïnspireerd door de Japanse theehuis architectuur en het gebruik van geavanceerde Europese en Japanse prefabricage methoden. Met de Nederlandse kunstenares Marijke de Goey uit Amsterdam ontwikkelde Richard Horden later het ‘Reedhouse’. hij vertelt hierover enthousiast: “Met Marijke heb ik een type ontwikkeld, dat bij uitstek geschikt is voor het waterrijke Nederland.” Marijke vult aan: “Het is een samenwerking van architectuur en kunst. De rietstengels en het elegante huisje vormen een bijzondere eenheid met de omgeving en het huisje is ook nog eens voorzien van duurzame energiebronnen.” Inmiddels kan je m-ch’s bewonderen in Groot-Brittannië , Zwitserland, de VS en een cluster studentenwoningen in München.De huisjes zijn natuurlijk energiezuinig, omdat in de kleine ruimte slechts een geringe hoeveelheid lucht hoeft te worden opgewarmd of afgekoeld. De low-energy variant van Micro Compact Home gaat nog een stap verder en functioneert volledig op elektriciteit, die wordt opgewekt door 8 m2 PV panelen en een kleine windgenerator.
Nachtelijke stroom wordt geleverd door de windturbine en de reserve batterijen en overdag wordt de overtollige energie teruggegeven aan het net. 
Verwarming en airconditioning worden verspreid via vier afzonderlijk in te stellen bronnen. LED- verlichting is zowel geïnstalleerd voor binnen- als buitengebruik.

Als je Professor Horden vraagt naar de duurzaamheid van het huisje, maakt hij gelijk de vergelijking met de automobielindustrie: “De duurzaamheid is net als een auto, de levensduur is afhankelijk van de zorg tijdens het gebruik. Je moet mc-h schoon maken en onderhouden. Losse onderdelen kan je bij ons bestellen als ze aan vervanging toe zijn. Net als een auto was je de m-ch met een zachte borstel met water en zeep, de ramen met een wisser. En wil je de kleur wijzigen, dan kan de aluminium beplating worden gespoten of geanodiseerd.” Om hier met gepaste trots aan toe te voegen:”De gebruikte materialen staan garant voor een lange levensduur. Ramen zijn gemaakt van hoge kwaliteit gehard glas; vloer, gevels en dak zijn opgebouwd uit zes lagen materiaal. Als u de m-ch niet meer nodig heeft, kan uw gebouwtje door de fabriek worden teruggenomen. Het kan ook worden vervangen door een nieuwe in één levering. Een gebruikte m-ch kan worden verkocht aan een tweede gebruiker of worden gerecycleerd door de fabriek in nieuwe m-ch onderdelen. Aluminium is zeer doeltreffend te recyclen met slechts 0,3% verspilling in het recycle proces en slechts 11% van de energie die nodig is om nieuw aluminium te maken. De low-energy versie heeft ook nog eens potentieel nul CO2 uitstoot.” Professor Horden introduceert het nieuwe wonen en is ervan overtuigd dat dit pas het begin is.

SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.


De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEWGeen opmerkingen:

Een reactie posten