dinsdag 5 januari 2016

Jonge architecten prijzen kleine huisjes (2)


Jonge architecten houden van een uitdaging. Ze lopen niet meer warm voor een traditioneel kantoorgebouw of rijtjeshuis. Maar mogen ze een klein tuinhuisje ontwerpen, dan gaat het gloeien. Optimaal gebruik maken van kleine ruimte. Het gevoel geven dat je een relatie hebt met de natuurlijke omgeving. Zo min mogelijk spullen ...... Laat je inspireren door de winnende ontwerpen van de Jonge architecten prijsvraag.Bogdan Adrian Rusu is de winnaar van de Jonge Architecten Prijs 2015. Met zijn inzending ‘Een stille hut’ behaalde de aan de TU Delft afgestudeerde architect de eerste prijs. 

De opgave was om een ‘klein Le Corbusier-achtig hutje, een caban’ te ontwerpen voor Wim van Krimpen, vertelt Architectenweb. Voor de oud-directeur van de Kunsthal in Rotterdam moest een tuinhuis worden ontworpen waar hij tussen april en oktober kan wonen, werken en tuinieren. Ook wil hij zijn familie en vrienden kunnen ontvangen. Van Krimpen was zelf juryvoorzitter.
De jury, die verder bestond uit architect Machiel Spaan en Yvonne Claassen-Thiers (voorzitter van de Rotterdamse Bond van Volkstuinhouders), kende de meeste punten toe aan de inzending van Rusu. Hij ontwierp een ‘simpele ruimte’ om de natuur te aanschouwen, maar die ook de rust van de natuur respecteert en de schoonheid ervan benadrukt.

Het ontwerp combineert architecturale thema’s uit de omgeving met eigentijdse elementen ‘in een poging het organische karakter van de tuin aan te vullen middels simpliciteit’. Rusu kreeg van de juryleden tweemaal een 8,5 en een keer een 7,5, wat zijn totaalscore brengt op 24,5 punten. Hij behaalde exact één punt meer dan de runner-up.


Tweede prijs


De tweede prijs ging naar het duo Kevin Goncalves (afgestudeerd aan de TU Delft) en Anastasia Gerasimova (studente). Het ontwerp ‘A room with a view’ bestaat uit een ruimte voor de gastheer en zijn bezoekers en een begaanbaar dak voor zijn kleinkinderen en wie dan ook fit genoeg is om de trap er naar toe te beklimmen. Op die manier ontstaan verschillende perspectieven op de omgeving.

Drie ontwerpen eindigden dankzij een gelijk puntenaantal (23,0) op de derde plaats. Tot de houders van het brons behoort Arnold de Bruin met zijn inzending ‘The Garden, the Cabin, the Cave and the Light. De afgestudeerde aan de Academie van Bouwkunst Arnhem deelt deze eer met onder andere de architect Lisette Jacobs, die het ontwerp ‘Stek’ inzond.Last but not least wonnen ook Jelmer Buurma en Bas Spaanderman, beide studenten aan de TU Delft, de derde prijs. Zij behaalden deze eer met hun inzending ‘Wim’s wereld’.

Eervolle vermeldingIn totaal zijn er 72 ontwerpen ingezonden voor de Jonge Architectenprijs. Hiervan behaalden er vijf een eervolle vermelding (alle goed voor 22,5 punten):
- ‘pavilion de jardin’- Freddy Koelemeijer (architect)
- ‘wk 2015 (express yourself)’ - Karin Uittenbogaart (architect)
- ‘prainting’ - Nathaniel Antonius Rijsmus (architect)
- ‘rozengeur en maneschijn’- Monique Philippo en Jasper Tuinema (beide architect)
- ‘tussen ruimte’ – Leon Zondervan (architect)

Bron: architectenweb

MEER VOORBEELDEN

Heeft u zelf voorbeelden van kleine tuinhuisjes? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende blog over dit onderwerp!


SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.

De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW


Geen opmerkingen:

Een reactie posten