vrijdag 20 november 2015

Slim Ruimtegebruik in boekvorm


Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken. In Bouwtotaal-Magazine verschijnt iedere maand een artikel, waarin één aansprekend project wordt uitgelicht in de serie: SLIM RUIMTEGEBRUIK. En die artikelen zijn nu gebundeld in een boekje.
Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en de mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW Lees hieronder vast de inleiding als opwarmertje

Van groot, groter, grootst naar klein, kleiner, kleinst. Van grote saaie bouwblokken naar kleine, mooie en vaak ingenieuze ruimtes, die zijn afgestemd op individuele wensen van de bewoners en mee kunnen verhuizen naar waar je maar wilt. De tijd van volbouwen van weilanden ligt achter ons. We richten ons nu op het optimaal benutten van binnenstedelijke ruimte. In de binnensteden is de vrije ruimte echter beperkt. Met compacte bouw kunnen we de schaarse ruimte in binnensteden beter benutten voor het creëren van woonruimte.


In toenemende mate zijn ouderen en zorgbehoevenden aangewezen op mantelzorg doordat de financiering vanuit de overheid terugloopt. Door een prefab mantelzorgunit te plaatsen bij of achter de woning kan snel en eenvoudig ruimte aan een woning worden toegevoegd. En het mooie is: een mantelzorgunit mag vergunningsvrij achter de woning worden geplaatst!


Het aantal muziekstudiootjes, schrijvershuisjes, kunstateliers en praktijkruimtes groeit ook gestaag. Thuiswerkers en zzp’ers maken graag gebruik van ‘werken in de tuin’.  Ons land telt inmiddels ruim 1 miljoen zzp’ers en steeds meer werknemers werken af en toe thuis. Door slim ruimtegebruik kan er bij of achter de woning snel en eenvoudig werkruimte worden gecreëerd.


Compact bouwen kan natuurlijk ook een oplossing bieden voor het toenemend tekort aan goede studentenhuisvesting. Prefab, compacte woonunits bieden de mogelijkheid snel en goedkoop woonruimte voor studenten te creëren en eenvoudig te verplaatsen. En wat te denken van huisvesting voor vluchtelingen.  Het EIB schat dat er op korte termijn zo’n 15.000 huishoudens extra bijkomen door de komst van asielzoekers. Compacte woonunits bieden een prima oplossing om snelle en comfortabele huisvesting te bieden aan vluchtelingen.


Compact bouwen biedt de mogelijkheid om naar individuele bewoners te luisteren en aan hun specifieke behoefte te voldoen. Compact bouwen heeft de toekomst! 


MEER VOORBEELDEN


Ik ben altijd op zoek naar nieuwe voorbeelden van ruimte-innovatie op de vierkante mm. 

Ken jij voorbeelden van SLIM RUIMTEGEBRUIK?, reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN. Dan neem ik ze op in m'n volgende blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten