donderdag 26 november 2015

Groene daken in tuinen (5)


Je hutje harmonieus opnemen in een groene omgeving is altijd een goed idee. Maar als je echt tussen het wilde groen wilt gaan leven en werken en eisen stelt aan je comfort, dan heb je nog wel een kleine uitdaging. Alex Wyndham, architect en kunstenaar, nam de uitdaging aan en bouwde een huisje waarvan de gevels kunnen open klappen en de omgevingsbegroeiing doorgroeit op het dak. Een camouflage cabana, die jaloers maakt.



Tussen de bergen van Big Sur nestelt zich in centraal Californië het Hawk House. Een cabana met alleen een bed, stoel en bureau. Op het dak groeien inheemse wilde bloemen en inheemse grassen en de gevel is afgewerkt met boomschors van sequoia’s. De voorkant opent zich met drie glazen deuren en de zijkanten klap je omhoog als de vleugels van een havik. Zo heb je nog meer uitzicht en optimale ventilatie. Liggend in je bed zie je de walvissen voorbij zwemmen.


Het begon allemaal toen een vriend aan Alex Wyndham vroeg z’n huis te herbouwen na de bosbranden in nationaal park Los Padres. Alex had hiervoor een slaapplek in de buurt van het project nodig en bouwde zijn eigen kleine Hawk House om te overnachten. Liefst zo klein en opvallend mogelijk, maar natuurlijk wel met voldoende comfort om lekker te kunnen wonen. Hij vond een prachtige plek voor het huisje van 2 m x 3 m. En met veel enthousiasme ging hij er werken en wonen. Het bouwproject is inmiddels afgerond, maar Alex bezoekt zijn cabana nog altijd met veel plezier als vakantieverblijf.

Aardhuisje uit Smaland



Begin 1800 leefde Lille Jans (kleine Jan) in een backstuga (aardhuisje) in zuid-Smaland, Zweden. De deels ingegraven huisjes hadden wanden van steen en een open wand van hout. Tussen 1600 en 1900 zijn er nogal wat backstuga’s gebouwd in de bossen, vooral tussen twee stukken grond op land dat niet bewerkt kon worden. Vaak werden ze bewoond door arme mensen, soms ook criminelen, die voor de landeigenaren werkten.



Schulp in het duin op Terschelling


Hans en Karin van Beek hebben hun eigen schuilplaats gevonden in een woonbunkertje in de duinen van Terschelling. Hans, architect en oprichter van Atelier Pro vertelt over het ontstaan: “In de Tweede Wereldoorlog (1942) bouwden de Duitse bezetters complete bunkerdorpen langs de Nederlandse kust ten behoeve van de luchtafweer met name op de eilanden. De meeste zijn opgeblazen of volledig bedekt met zand, maar ik vond er een in de duinen met uitzicht op zee. De ruimte meet 3,6 x 3,6 m, omgeven door 30 tot 60 cm dikke stenen muren en een dak van 30 cm beton.”

MEER VOORBEELDEN

Meer weten over bovenstaande onderlandhuisjes, lees dan het volledige ARTIKEL IN BOUWTOTAAL. Wil je een eigen kantoortje onder de grond in je tuin, dan vind je vast inspiratie in dit TUINKANTOOR VAN 30 m2.
EPDM wordt vaak gebruikt als vijverfolie en als waterdichte laag op tuindaken. Millvision is een heel eind met het vinden van een biobased alternatief voor EPDM. De moeite waard om ze te volgen:   NATUURVEZEL APPLICATIECENTRUM MILLVISION.

Heb je zelf voorbeelden van onderlandhuisjes? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende blog!

SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM


Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.


De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW


Geen opmerkingen:

Een reactie posten