maandag 26 oktober 2015

Boomhutten (3)


Waar je een paar jaar geleden nog een boomhut timmerde met wat bouwafval en een paar roestige spijkers, worden vandaag prachtige houten bouwpakketten door volleerde vaklieden in je boom aangebracht. Een stapje verder en je hebt je eigen boomtent. Opgehangen aan sterke lijnen biedt een boomtent een fantastische leefplek tussen de bomen. Wolisolatie en kacheltje aan boord, dus overwinteren is geen probleem. Laat je inspireren door het nieuwe wonen in bomen.


Een Engelse vriendenclub, aangevoerd door Jason Thawley van Luminair, bundelt haar krachten gedurende drie jaar met als missie: bouw een duurzame schuilplaats met een demontabele constructie, die eenvoudig is op te bouwen, te demonteren en te verplaatsen. Het eindresultaat: een comfortabele, lichtgewicht, 100 % katoenen canvas boomtent. De ronde vorm bestaat uit een constructie van gerecycled aluminium en stoomgebogen essenhout, geïnspireerd door de constructie van Zeppelins en lichtgewicht vliegtuigjes. De tent is het hele jaar door bruikbaar, bijvoorbeeld als basis voor onderzoek en onderwijs in de natuur en natuurlijk voor recreatiedoeleinden. Met haar 3 meter diameter is er genoeg leefruimte voor 2 volwassenen. De tent weegt 120 kg en kan 250 kg extra belasting dragen.
“Onze boomtenten maken een heel nieuw gebied toegankelijk in de natuur” begint Jason Thawly, directeur van Luminair, met een grijns van oor tot oor. “Je verblijft in TREETENTS immers tussen de bomen, boven de grond, zonder de bomen te beschadigen. De tenten zijn licht van gewicht en worden met lijnen bevestigd aan de bomen. Vanuit de camouflagetent kan je alles om je heen observeren, maar natuurlijk ook gewoon genieten van de stilte. We hebben vooral gezocht naar de beste balans tussen duurzaam onderdak en goede materialen. Een 100% katoenen canvas huid en een constructie van gerecycled aluminium en essenhout bieden zo’n duurzaam onderdak.”  

DRÉ'S DAUWDRUPPELS

Dré Wapenaar's boomtenten zijn samengesteld uit een stalen frame, afgewerkt met tentdoek en zijn 4 meter hoog en 3 meter in diameter. “Het interieur is uitgerust met een ruim hardhouten slaapplatform en een ronde matras, ruim genoeg voor twee volwassenen en twee kinderen.” vertelt de vrolijke Dré. De tent hangt, afwijkend van de Luminair Tree Tent, slechts in één boom. Bovendien is de vorm niet rond maar druppelvormig. "De vorm van deze tenten heeft zich op een natuurlijke wijze ontwikkeld toen ik een cirkelvormig platform met een touw aan een boom hing. Mijn inspiratie voor de vorm was dus geen dauwdruppel. De vorm volgde de functie.” Wil je zelf overnachten in deze boomtent, meer informatie vind je op KUNSTWERKEN BELGIË en CAMPING HERTSHOORN

DOM'UP

Een vloer hangt aan oersterke lijnen tussen de bomen, een dakzeil houdt de boel droog en een vangnet rondom garandeert een veilig verblijf. Bruno de Grunne en architect Nicolas d'Ursel, van Trees en people in België, ontwikkelden deze open leef- en slaaptent en bouwen hem voor je op binnen twee dagen. DOM'UP is gebouwd op een achthoekig, lichtgewicht platform van 16 m2, dat je kan ophangen tussen bomen. “Het idee is om de tent op te hangen in de vrij ruimte tussen bomen, zodat takken en obstakels zo min mogelijk in de weg zitten. Je klimt ‘aan boord’ met een touwladder of een hangbrug, afhankelijk van de bereikbaarheid” vertelt de Grunne lachend, 
“De constructie is opgebouwd uit gegalvaniseerd staal, houten vloeren en een buitenreling voor extra veiligheid. Ingenieursburo Greisch heeft de constructie ontworpen en vooral gelet op: lichtgewicht, duurzaamheid en eenvoud van installatie en afbraak zonder gebruik van een kraan. De Dom'Up is uitgerust met een UV-bestendige canvastent en een beschermende overkapping gemaakt van duurzaam thermo gelast dekzeil. Het grote terras en een open interieur kan je gebruiken als slaapkamer of leefruimte. Je schuift het bed simpel naar buiten en kan direct genieten van de sterrenlucht.”

MEER VOORBEELDEN


In het ARTIKEL IN BOUWTOTAAL vind je nog meer informatie over boomtenten.
Heb je zelf voorbeelden van boomtenten? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende blog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten