maandag 12 oktober 2015

Kubus

Een superhandige vorm voor een klein huisje: de kubus. Een ruimte met rechte wanden en een rechthoekige plattegrond kan je immers eenvoudig en efficiënt inrichten. En een plat of licht hellend dak biedt een scala aan mogelijkheden voor begroeiing of pv-panelen.

Carré d'étoiles (kubus van de sterren) is net 3 bij 3 meter in oppervlak en ongeveer even hoog. In 2 delen is het huisje simpel te vervoeren met een vorkheftruck. Als vakantiehuisje in de bossen herbergt deze kubus 4 bewoners en vind je er een keuken met oven, aanrecht en koelkast, een zitruimte, badkamer en douche en de nodige opbergkasten.
In deze VIDEO laat Caroline van Carré d'étoiles de 3 huisjes zien, die ze bij haar eigen huis heeft geplaatst om te gebruiken als hotelkamer in de prachtige omgeving van Le Puy Notre Dame. De huisjes zijn stijlvol afgewerkt en van alle gemakken voorzien. Bijzonder zijn de ronde vensters, die je ook terugvindt in het dak. Je kan zo vanaf je bed heerlijk genieten van de sterren. Een sterrenkaart zit in de standaarduitrusting van het huisje en ook een telescoop ontbreekt niet. 

Aan de Engelse universiteit van Hertfordshire ontwikkelde dr. Mike Page de CUBE NET ZERO met een licht hellend dakje. Op jaarbasis brengt deze kubus meer energie op dan hij kost. Naast een flink aantal pv-panelen op het dakje is dit huisje namelijk ook super energiezuinig. Een pakket isolatie en drie dubbelglas zorgen voor een minimum aan warmte verlies. Elektrische apparaten vind je wel in overvloed in dit gebouwtje. Bijvoorbeeld een LED-televisie, koelkast, wasmachine en airconditioning. 
Een schuifbare tafel maakt het mogelijk de zitbank op meerdere manieren te gebruiken. Een slimme trap zorgt voor veel ruimtebesparing. En de hoogteniveaus zijn zo verdeeld dat geen mm verloren gaat. En er is zelfs ruimte voor een tweepersoonsbed, een douche en een keukenblok met magnetron. Ook de opvolger van deze 3 bij 3 Cube is al gebouwd, één metertje langer en wat meer indelingsmogelijkheden. Laat je verrassen: CUBE 2


Meer voorbeelden

3 x 3 meter kubussen zijn populair. In Nederland kennen we bijvoorbeeld HUBBEL, een uniek modulair concept van Piet van der Werf en Floris van der Kleij . En WHITE CUBE, de zeecontainer, die van Erwin van Heel een tweede leven krijgt. Professor Richard Horden (London) ontwierp ook een mooie MICRO COMPACT HOME. Een bijzondere combinatie van een Japans theehuis en high tech materialen.

Heeft u zelf voorbeelden van kleine kubus huisjes? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende blog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten