dinsdag 26 mei 2015

Daar heb ik Trek-in!

Met 6 personen leven in een kleine ruimte, gebouwd van sloopafval. Da’s nogal een uitdaging. Zeker als je van de natuur wilt genieten en het gebruik comfortabel of zelfs luxe moet aanvoelen. 

De bouwkundewinkel van de TU-Eindhoven maakte er met de Stichting Trekkershutten Nederland een prijsvraag van, waarvan het resultaat inmiddels in heel Nederland te bewonderen is. Trek-in laat u met andere ogen kijken naar bouw- en sloopafval. Er zijn inmiddels 14 TREK-INS gemaakt en geplaatst op diverse locaties in Nederland, waar ze het hele jaar door gehuurd kunnen worden. Wilt u een keertje proberen hoe de Trek-in bevalt, dan kan dat. De stichting Trekkershutten biedt uitgebreide mogelijkheden. Laat u inspireren op: DUURZAAM OVERNACHTEN. Zelf een trekkershut bezitten kan natuurlijk ook. De trek-in wordt gemaakt door 2LIFE-ART in Sint-Oedenrode.

Faas Moonen van de TU-Eindhoven vertelt vol passie over de oorsprong van deze hut van hout: “TREK-IN is ontwikkeld na een vraag van de STN (Stichting Trekkershutten Nederland). Zij wilden een duurzame trekkershut met een moderne uitstraling als alternatief voor de bestaande trekhutten in de vorm van blokhutten. Deze vraag viel samen met het 25-jarig jubileum van de Bouwkundewinkel, een initiatief van studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Bouwkundewinkel zorgt dat praktijkproblemen en – wensen door bouwkundestudenten kunnen worden opgelost en ontworpen als onderdeel van hun studie.”

“We hebben destijds een prijsvraag naar aanleiding van het jubileum uitgeschreven”, vervolgt Faas bevlogen, “Die werd gewonnen door Tim van der Grinten en Xaviera Burón Klose met het concept van Trek-in. Vervolgens is de doorontwikkeling van dit concept in het onderwijs van Bouwkunde opgenomen. De bedenkers hebben samen met Kristel Hermans, Wendy van Kessel, Paul Kemme en Luuk de Kluiver de interdisciplinaire ontwerpopgave verder uitgewerkt.”


En niet zonder succes, “De studenten hebben in 2011 met dit ontwerp de Woodchallenge gewonnen. Hierna is nog een jaar besteed aan de uitwerking om zoveel mogelijk hergebruikte materialen toe te passen. En is het concept samen met Arie van Liempd (van Liempd sloopbedrijven) uitgewerkt tot een compleet product.” Trek-in is trendsetter, prefab uit 2-delen en 100% gerecyclede materialen. Meer weten over Trek-in? Lees het uitgebreide ARTIKEL IN BOUWTOTAAL


HOUTEN LEGO ZONDER NAGELS


Holland Wiki House wordt niet uit twee delen opgebouwd, zoals Trek in, maar uit lego stukken. HOLLAND WIKI HOUSE is een open source bouwpakket. Vincent Muller van Wikihouse licht het nieuwe concept toe: "Ons doel is om iedereen in staat te stellen een huis of een ruimte te ontwerpen en te downloaden en vervolgens de onderdelen te kunnen uitzagen (op een computergestuurde freesmachine). De onderdelen kunnen zonder specialistische kennis en vaardigheden samengevoegd worden tot een WikiHouse." De techniek is gebaseerd op het maken van een ‘huis’ door het in elkaar zetten van multiplex passtukken Schroeven of spijkers zijn niet nodig. Vincent voegt hieraan enthousiast aan toe: "De passtukken sluiten nauwkeurig op elkaar aan en de verbindingen worden door wiggen vastgeklemd. Door het vormen van frames en raamwerken ontstaat een stabiel en ruimtelijk systeem."


MEER VOORBEELDEN

Heeft u zelf voorbeelden van prefab concepten voor kleine huisjes? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende blog!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten