maandag 9 maart 2015

Opa, kijk ik vond op zolder ....... (2)

Zwart-wit foto's vertellen hun eigen verhaal in hun eigen tijdgeest. Droom lekker weg bij deze tweede serie voorbeelden van zwart-wit cabins, die ik vond op zolder. 


Fuller's DYMAXION HOUSE is ontwikkeld door uitvinder en architect BUCKMINSTER FULLER. Hij wilde aantonen, dat de bestaande huizenbouw veel tekortkomingen kende en tekende veel verschillende versies van dit huis. De overeenkomst: de huizen waren prefab kits, die werden geassembleerd op de bouwplaats. De belangrijkste doelen bij de ontwikkeling van de huisjes waren: efficiënt gebruik van grondstoffen en eenvoud van transport en assemblage. Dymaxion is een samenvoeging van de woorden Dynamic, Maximum en Tension. 
George Bernard Shaw's roterende Shed was een brilliant idee. Van buiten ziet de Cabin eruit als een eenvoudig huisje en niets verraadt dat je 360 graden kunt draaien. Het huisje staat op een draaischijf, zodat Shaw altijd kan schrijven met de zon op z'n gezicht. Door het handige draaihuisje kon Shaw dezelfde hoeveelheid zon tot zich nemen in London als hij gewend was op het platte land. Shaw moest wel een serieuze inspanning leveren om het huisje in een andere stand te duwen. Maar voor wat extra zon doe je dat natuurlijk graag.
Dit huisje is gebruikt bij de verfilming van 'the old man and the sea' The old man and the Sea is een novelle van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. Het boek werd geschreven in 1951 en uitgegeven in 1952. Het was het laatste grote werk dat Hemingway tijdens zijn leven gepubliceerd zou zien. In 1953 werd het boek bekroond met de Pulitzerprijs voor fictie en het boek was één van de belangrijkste redenen om Hemingway in 1954 de Nobelprijs voor de literatuur toe te kennen. 


'Plans for Charter-Sphere Domes' is in 1966 ontwikkeld door TC Howard van Synergetics Inc. als een alternatief voor de 'geodesic dome'


STRANDHUISJE VAN CLARK GABLE EN JOAN CRAWFORD
MEER VOORBEELDEN

Heeft u zelf voorbeelden van gebouwtjes, tuinhuisjes en campers uit het zwart/wit tijdperk? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende zwart/witblog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten