maandag 23 februari 2015

Feng Shui je achtertuin (2)

Roos Hensen heeft een passie voor mooie interieurs, die goed voelen. Feng Shui helpt haar met het maken van interieur-ontwerpen, die verder gaan dan vorm en kleur. Feng Shui your home, Feng Shui your life is haar motto en tevens de naam van haar ontwerpstudio. Energie moet stromen en blokkades moeten worden verwijderd. Roos legt uit hoe ze Feng Shui toepast, met een eigen ontwerpstudio in de achtertuin als levend voorbeeld. 


Hoe kan je nou met een 'magisch' vierkant (Ba Gua) iets aan je huis veranderen, zodat het energie versterkt en jij betere resultaten behaalt in het leven?  Roos glimlacht en pakt de Ba Gua, die ze in de vorige blog heeft uitgelegd; "Kijk, je legt de Ba Gua over de plattegrond van je huis, met de voordeur op de onderste lijn. De onderkant (8 -1- 6) is de yin kant (vrouwelijkheid) van je huis. De bovenkant ( 4-9-2) is de meer yange (mannelijkheid) kant. De energie verspreidt zich in het huis, beginnend bij de voordeur, via een linksdraaiende stroom (met de klok mee). Daar komt het allerlei obstakels tegen in de vorm van deuren, muren, meubels en nog veel meer, en zal via de achterdeur of ramen weer het pand verlaten. Belangrijk is dat energie kan stromen. Als je het tegenhoudt ontstaat een blokkade. Wat een opluchting, wat een ruimte als die weggehaald wordt. Een schone en opgeruimde hal zorgt bijvoorbeeld voor helderheid en keuzes bij de voortgang in je leven." Dus het werkt echt? "Misschien herken je het wel: Heb je ooit, terwijl je meubels door een kamer verschoof, een moment genomen om je te realiseren hoe de nieuwe opstelling aanvoelde en ben je toen doorgegaan net zo lang tot alles klopte? In dat geval heb je goed naar je intuïtie geluisterd en actief Feng Shui toegepast!"
Natuurlijk ben ik benieuwd hoe Roos Feng Shui heeft toegepast in haar eigen tuin en ontwerpstudio. "De tuin hebben we zo ontworpen dat de sfeer van een oude boerderij en het gebruik van hedendaagse bloemen en planten een leuke mix werd. Voor het huis 3 buxus vakken met veel bloeiend spul, zoals pioenroos, phlox, allerlei soorten hortensia's, maar ook lekker ouderwets geraniums en margrieten. Dat doe ik gewoon op gevoel. Wat zijn mooie kleurcombinaties en wat ruikt lekker? Dat zijn dingen waar ik rekening mee houd. 

Vanaf het vroege voorjaar zijn we veel buiten bezig. Planten poten, verzetten, beetje snoeien, heggen knippen, maar ook onkruid wieden en vegen." Feng Shui voorziet niet alleen in ontwerpregels, maar biedt ook een positieve levenshouding. Roos vervolgt vrolijk: "Als dan alles weer netjes is, en ik wat bloemen pluk uit de tuin ben ik intens gelukkig. Deze regel las ik laatst van een echte feng shui tuin deskundige: 'Geluk is de kunst een boeket te maken van de bloemen waar je bij kunt.' Prachtig vind ik dat! Immers het gaat erom iets moois te maken met datgene wat bij jou past."

De ontwerpstudio is onze 'kleine schuur',  vroeger gebruikt als varkensstal. Toen wij de boerderij kochten hebben we hem niet gelijk verbouwd, dat duurde nog 5 jaar. Sparen, maar ook omdat we nog geen idee hadden wat we er gingen doen. We hebben de vloer stoer gelaten met gegoten beton, wel afgewerkt met een grijze betonverf, zodat het makkelijker schoon te houden is. De ruimte heb ik groot en open gelaten, dat is zo mooi in een schuur!. De balken zijn nog in het zicht voor de authentieke constructie. Wanden zijn geïsoleerd, afgetimmerd en gestuct. Op de kopse kanten zie je houten delen, die ik schilderde in een mooie tint Shaded White van F&B." 
"Heeft Feng Shui een rol gespeeld bij de indeling en inrichting van het interieur?" vraag ik me af. "Daar waar mogelijk paste ik feng shui toe. Je komt binnen in het midden van de ruimte. Aan de rechterkant staat een klein metalen en grijs aanrechtje van Ikea. Ik heb het geplaatst in de 6 metaal hoek. Dat is gunstig! Op de achterwand blauw behang, die is immers gelegen in de houtpositie en water voedt hout. Op de juiste plekken een groene plant. De kasten geordend en van achter mijn bureau direkt zicht op mijn vision board voor inspiratie en creativiteit. Betonnen vloer, witte wandjes, houten lichte betimmeringen, leuke witte ruitraampjes:  'It's all you need for an ideal working environment. Keep it simple, clean and clear.' Ook dat is feng shui ......."

Roos sluit lachend af met een bekende Chinese wijsheid:
'Wil je gelukkig zijn voor 1 dag: koop dan een fles wijn
Wil je een jaar gelukkig zijn: trouw dan een vrouw
Wil je je hele leven gelukkig zijn: begin dan een tuin!'

DRAAIEND HUISJE
Monie van Paassen, van SIJTSEMA EENUM, heeft nog meer mooie voorbeelden van Feng Shui in de achtertuin. Enthousiast vertelt ze over haar DRAAIENDE TBC HUISJE. "Iedereen heeft goede, zeer goede en minder goede windrichtingen om naar uit te kijken. Wat heb ik gedaan? In de vloer van het TBC huisje, dat kan draaien op een onderstel, heb ik een kompas geboord. En nu is het een fluitje van een cent om het huisje in jouw meest gunstige windrichting (scheng-Chi) te zetten." 
En wat gebeurt er dan? Monie legt uit hoe de windrichtingen werken. "Jouw meest gunstige windrichting is de windrichting van de rijkdom. Als je het huisje in jouw eigen Scheng-Chi zet als je schrijver bent, studeert of schildert, dan komt dit ten gunste van je prestaties.
Zit je met je geliefde in het huisje, dan zet je hem in je Nien-Yen richting, je liefdes kant. Ga je mediteren dan zet je hem op je Fu-Wei oftewel je innerlijke groei kant. Mooi he." Fluistert ze met een glimlach. 



MEER VOORBEELDEN

Heeft u zelf voorbeelden van gebouwtjes of tuinhuisjes, die geïnspireerd zijn door Feng Shui? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende Feng Shui blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten