vrijdag 6 februari 2015

Feng Shui je achtertuin (1)


Roos Hensen heeft een passie voor mooie interieurs, die goed aanvoelen. Liefde en energie stromen door haar ontwerpen. Haar levensmotto, tevens de naam van haar bedrijf: Feng Shui your home, Feng Shui your life.  Een prachtige ontwerpstudio in haar achtertuin, waar Roos ook workshops geeft, is natuurlijk op basis van Feng Shui uitgangspunten ingericht. Stel je open voor deze vernieuwende kijk op inrichting en kleurgebruik en laat je inspireren.

"Ik ben mijn hele leven al weg van 'ruitjes', in stof of behang, groot, klein, dik of dun. Liefst met een wit decor in mijn lievelingskleur blauw." vertelt Roos enthousiast, "In een Feng Shui advies gebruik ik ook ruitjes. Nu in een andere vorm, het lijkt nog het meest op boter-kaas- en eieren. Door middel van een raster van 9 vakken heb ik als het ware een huis 'energetisch' leren lezen. Dat klinkt heel vaag, maar als je de methode kent is die eigenlijk heel logisch en doeltreffend." Roos Hensen heeft de liefde voor het vak van huis uit meegekregen. Als bedrijfsleider in het familiebedrijf 'Guldie' kreeg ze de kans zich te ontwikkelen tot interieurspecialist. Na een opleiding interieurstyling aan de Vogue Academie in Amsterdam en een opleiding tot Feng Shui Professional aan de school voor toegepaste Feng Shui begon ze haar eigen bedrijf. "Dat wat ik eerder op gevoel deed kan ik nu technisch onderbouwen met Feng Shui."


Gepassioneerd legt Roos uit hoe Feng Shui haar helpt bij interieur-adviezen. "Ik werk met een raster (Ba Gua) dat je over de plattegrond van een huis kunt leggen en waaraan je kunt aflezen welke functies het beste op welke plek passen. Daarmee deel je je huis in 9 energievelden in. De namen van de zones kun je het best in overdrachtelijke zin opvatten. De 5 elementen; vuur, aarde, metaal, water en hout corresponderen met de energievelden. Elk deel van je huis staat in verbinding met één van de Ba Gua gebieden."


Roos combineert de Ba Gua met de Vijf elementen en de Nine Star Ki. "De levenskracht Ch'i manifesteert zich op vijf manieren (vijf elementen). Deze elementen (vuur, aarde, metaal, water en hout) zijn energieën die alles in onze wereld beschrijven. Om de relatie van de energieën onderling te begrijpen worden ze vaak in een cirkel geplaatst. Met de klok mee voeden de elementen elkaar, tegen de klok in worden de elementen verzwakt door hun voorganger. Ook staat elk element voor een specifieke kleur, seizoen, richting, orgaan, vorm en materiaal. Door de Bagua te combineren met de vijf elementen ontstaat een zichtbare energiestroom waarlangs je een huis als het ware kan lezen en meten. Door de energiestroom bij knelpunten te verbeteren kunnen er mooie dingen gebeuren."

De Nine Star Ki astrologie (Negen Sterren Astrologie) geeft een toevoeging aan Feng Shui. "De Nine Star Ki loopt over een periode van 9 jaar en geeft aan welke ster centraal stond in het jaar van geboorte. Deze beinvloedt je belangrijkste karaktereigenschappen en geeft aan wie je bent. De Nine Star Ki getallen staan in verbinding met de vijf elementen: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Deze elementen kunnen elkaar voeden. Aan de hand van het geboortejaar van alle gezinsleden kan dus door middel van een berekening aangegeven worden tot welk element zij behoren en welke eigenschappen zij –in aanleg- bezitten. Zo wordt duidelijk welke plek een ieder in het huis inneemt en wie er door een probleem in het huis het meest beïnvloed wordt."

Maar hoe kan je Feng Shui nou in real life toepassen en hoe heb jij het zelf toegepast in je ontwerpstudio? En werkt het ook echt? vraag ik me af. "Je legt de Ba Gua over de plattegrond van je huis.............". start Roos bevlogen. Wat volgt, is een intrigerend kijkje in de wereld van Feng Shui your home, Feng Shui your life. Lees het vervolg in m'n blog, 'Feng Shui je achtertuin, part two'.

MEER VOORBEELDEN

Heeft u zelf voorbeelden van gebouwtjes of tuinhuisjes, die geïnspireerd zijn door Feng Shui? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN . Dan neem ik ze op in m'n volgende Feng Shui blog. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten