dinsdag 27 januari 2015

Jägermeister meneer?


'Er zijn mannen, die een schuurtje, een sheddie, nodig hebben om zich terug te trekken om ongestoord alleen te kunnen zijn in een eigen wereld. De Canadese fotograaf Richard Johnson brengt een interessante subcategorie in beeld: vissers met ijshutjes.' Zo begon Martine Kamsma haar artikel in NRC weekend onlangs. Wat volgt is een kijkje in het leven van ijsvissers. Laat je verbazen.


Richard Johnson is architectuur fotograaf en vooral gecharmeerd van de eenvoud van de bouwwerkjes. Hij noemt het architectuur op het primitiefste niveau: het hutje biedt beschutting, is pretentieloos, en biedt een eenvoudige oplossing. Johnson fotografeerde meer dan 700 hutjes, overal in Canada. Op ICEHUTS.CA heeft hij ze verzameld en gedeeld.
'Het is misschien wel de meest functionele groep in het genre mannenhutjes.' aldus Martine Kamsma, 'Zonder ice shack vriest bij temperaturen van soms 30 graden onder nul het viswak dicht en de visser dood.'

De huisjes zijn allemaal verschillend, sommige hebben verwarming. En je kan er zelfs televisie, een sateliet-ontvanger of kingsize bed aantreffen. Vaak zegt de uitstraling ook iets over de gebruiker: een grappige vorm of tekening op de wand, een simpele kubus of een hutje, dat eruitziet als een toilet. De huisjes worden ook gebruikt door vrouwen en kinderen en zo ontstaan hele winterdorpen in Canada, inclusief resaurant, speelveld en huurhutjes.
Vissershutjes hebben een opening in de vloer. De vissers zagen daaronder een gat in het ijs, waarvan de afmeting varieert en afhankelijk is van het gebruik van een vislijn of een speer om te vissen. 'De kou kan venijnig zijn ' , schreef de New York Times over de populaire hutjes, 'en dan heb je ook nog de grillige ijsvloer, die kan kreunen als het ijs beweegt, en zelfs daalt en stijgt met eb en vloed.' Net als haar broertje en zusje, de iglo en de Teepee, heeft het vissershutje haar eigen wetten. Het moet bestand zijn  tegen alle weersomstandigheden en bescherming bieden tegen sneeuw en wind. Bovendien moet je het hutje simpel kunnen verplaatsen. Onder  de vloer moet het ijs bereikbaar zijn. De vissers hebben allemaal zo hun eigen oplossing bedacht voor de afwerkig: Metalen beplating, houten boards, een trailer met opbouw, zoveel vissers, zoveel smaken.  MISSMOSS heeft een paar bijzondere exemplaren (foto's van Richard Johnson) voor je op een rijtje gezet.

MEER VOORBEELDEN

Heeft u zelf voorbeelden van hutjes, die geïnspireerd zijn door de vissershuisjes in Canada? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN.


bron: NRC Handelsblad, New york Times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten