maandag 25 augustus 2014

Groene daken in tuinen (2)


Kan een dak meer voor je betekenen dan alleen bescherming tegen regen en kou? Absoluut! Opwekking van energie, groen om naar te kijken, groen om op te lopen, waterbuffering en ga zo maar door. Erik Steegman, directeur van kennisplatform en franchiseorganisatie 'Leven op DAKEN' vertelt over de meerwaarde van groendaken en geeft inspirerende voorbeelden voor je eigen achtertuin.Wat is de meerwaarde van een groendak? "Dat is veel, heel veel." reageert Steegman enthousiast. "Wat te denken van CO-2 reductie, waterterughouding en -buffering, het afvangen van fijnstof en terugdringen van het eiland-effect (het fenomeen dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijk gebied). Inmiddels richten we ons ook op extra voordelen, zoals het opwekken van zonne- en windenergie en andere positieve effecten van meervoudig ruimtegebruik. Denk bijvoorbeeld aan de gunstige invloed van groen op het welzijn van mensen, jong en oud."

Met gepast trots vervolgt hij: "Kennisplatform 'Leven op DAKEN' stimuleert en ontwikkelt meervoudig ruimtegebruik, maar kan ook uitvoeren. Onze stevige fundamenten baseren zich op drie hoofdpijlers: de meerwaarde van het kennisplatform in combinatie met een franchiseorganisatie, die uitvoert; de garantie op het gehele dak én onze manier van werken, die zich richt op duurzaam meervoudig ruimtegebruik, ook bij de keuze van de producten. We hebben inmiddels PROJECTEN uitgevoerd in alle soorten en maten." Als Erik onderweg kleine groene daken tegenkomt, deelt hij die om anderen te inspireren. Enkele voorbeelden vind je terug in deze blog.


MEER INSPIRERENDE VOORBEELDEN

Jim Poteet ontwierp dit tuinpaleisje voor STACEY HILL (Texas). Met gevelvullend glas, tuindak, bamboevloer, composterend toilet, sanitair en een keuken ben je van alle gemakken voorzien.De fundering is gemaakt van gerecyclede telefoonpalen en het tuindak vermindert samen met de zonneschermen de opwarming van de ruimte in de zomer.LUKE HOLLINGSWORTH EN MARCUS SHIELDS uit Engeland laten zien hoe je op een klein schuurtje een grasdak kan kweken. En  POD-SPACE levert een serie tuinkantoortjes, voor thuiswerkers, eveneens voorzien van een grasdak.  Scott Lewis landschapsarchitectuur (San Francisco) ontwierp recent een 100% GROENE GEVEL. Ook een bolletje, de meest energiezuinige bouwvorm, kan inmiddels voor je worden bekleed met mos. MOSS ART is een nieuwe kunstvorm met ongekende mogelijkheden, ook voor je dak en voor je gevel.


Een sedumhuisje, rondom voorzien van kleurige sedumplanten. Een compromisloos ontwerp.


Op de terugweg van het tuincentrum of .........wil deze auto bijdragen aan de discussie over mobiliteit en ontbossing?

MEER VOORBEELDEN

Heb je zelf leuke voorbeelden van kleine huisjes met een tuindak? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten