woensdag 12 maart 2014

Geef mij maar Amsterdam

In de binnenstad van Amsterdam heeft lab03 een ontwerp voor een tuinkamer gerealiseerd. Een flinke ontwerpuitdaging.  Hoe lukt het om tussen de appartementengebouwen een comfortabele werkruimte te creeëren met voldoende ruimte en licht? Het is wonderwel mooi gelukt. Wouter de Haas vertelt me enthousiast over dit TUINJUWEELTJE VAN AMSTERDAM.


" Het is inderdaad erg licht binnen, dankzij de dubbele daklichten en het grote raam aan de tuinzijde. De lamellen zijn op verschillende afstanden en hoeken geplaatst zodat er van bovenliggende appartementen geen inkijk is, maar er wel visueel contact mogelijk is met de woning. Een hele prettige, informele werkplek." aldus Wouter met gepaste trots.
Wouter legt me uit hoe het idee voor een tuinkantoor is ontstaan: "De wens was om meer leefruimte voor de bewoners te creëren. Doordat het uitbreiden van de woning zelf niet de gewenste extra ruimte op zou leveren is besloten een afzonderlijke ruimte achterin de tuin te bouwen."

Wouter vervolgt "het oppervlak is net iets kleiner dan 10 m2 in verband met het vergunningsvrij bouwen. De ruimte biedt door het grote raam maximaal zicht op de weelderige tuin. De daklichten zorgen voor veel en aangenaam licht. De boom achter het tuinhuis fungeert als passieve zonwering." en vervolgt "Het tuinhuis bevindt zich in de binnentuin van een Amsterdams bouwblok: 4 lagen wonen, dus circa 11-12 meter hoog Door de lamellen is er geen inkijk vanuit bovengelegen appartementen mogelijk, maar ze zijn dusdanig gepositioneerd dat visueel contact met de woning mogelijk blijft."

Natuurlijk wil ik ook iets meer weten over de techniek en duurzaamheid van dit tuinkantoortje. Hoe zijn de installaties ontworpen, welke materialen zijn gebruikt en welke duurzaamheidsmaatregelen zijn genomen? "Het drinkwater, de CV (vloerconvector), elektra en internet zijn via mantelbuizen doorgetrokken vanuit de woning." aldus Wouter.


"De betonvloer ligt op isolatie en de buitengevel is bekleedt met Platohout. Wanden zijn Houtskeletbouw gevuld met steenwol van ca. 120 mm, de binnenzijde is volledig bekleedt met underlayment." om te besluiten, "Als duurzaamheidsmaatregelen hebben we gekozen voor dikkere isolatie, dubbelglas (HR++), gebruik van hout en gebruik van de boom van de achterburen als zonwering in de zomer."


MEER VOORBEELDEN


lab03 laat zien hoe je in een uitdagende tuin een mooie en comfortabele tuinkamer kan realiseren. Ook engelse architecten kunnen er wat van. Kijk hier hoe WSD-architecture een schrijverspaleisje heeft vormgegeven in een postzegeltuintje. Heb je zelf leuke voorbeelden van tuinhuisjes, die worden gebruikt als tuinkamer of werkruimte? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN 








Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen