maandag 24 februari 2014

Groene daken in tuinen(1)


"Het sedum-vegetatiedak brengt leven op het dak. Een vegetatiedak is niet alleen erg fraai om te zien, maar heeft ook een duidelijke meerwaarde ten opzichte van traditionele dakbedekking. Tevens is een groendak niet meer weg te denken in een duurzame omgeving." Zo begint U-Space haar site met de introductie van een nieuw droomhuisje.

U-SPACE

"Het vegetatiedak" zo vervolgt U-SPACE, "bindt fijnstof en CO2, zorgt voor energiebesparing door de isolerende werking en buffert regenwater. En zorgt voor een prettig leefklimaat. Met dit huisje bouw je in je eigen tuin een zakenkantoor, een zorgunit, een sportruimte, een loungeplek, een topkeuken of een luxe slaapkamer."

Directeur Ronald Scholten vertelt enthousiast: "U-space is gebaseerd op een innovatief modulair bouwsysteem, het is een flexibele, half te openen ruimte en combineert design met functionaliteit. Het huisje is gemaakt van duurzame materialen, voorzien van een sedum-vegetatiedak en PV-cellen, maximaal geïsoleerd en zelfvoorzienend qua energie."

Om hier met gepaste trots aan toe te voegen: "Een betonfundering of andere blijvende constructie is niet nodig. De overlast bij plaatsing is dan ook minimaal door een innovatief bouwconcept. U-space is ook nog eens goedkoper dan een aanbouw. Werknemers en werkgevers hebben bovendien meerdere belastingvoordelen. En we bieden verschillende financieringsmogelijkheden." 
Sweet Pepper Hengelo
U-space is voorzien van een tuindak van OPTIGROEN. Op de constructieve ondergrond komen isolatie en dakbedekking. Hierop worden twee bescherm- en absorptievliezen aangebracht, een substraatlaag en een vegetatie mat. Ronald Scholten besluit: " Eén dakzijde van de U-Space wordt voorzien van het sedum dak en de andere zijde van PV panelen. We zijn nog in ontwikkeling met een zeer innovatief energie accumulatiesysteem waarbij misschien de beide dakzijden voorzien worden van PV panelen (zodat we een volledig autonome installatie hebben) en bekijken of we wellicht dan een groenwand kunnen gaan toepassen."

HAWK HOUSE

HAWK HOUSE VAN ALEX WYNDHAM is nog zo'n geslaagd voorbeeld  van een groen dak. Dit huisje van ca. 9 m2 is gemaakt van redwood uit een locale zagerij. Drie wanden kunnen worden geopend voor ventilatie (passieve koeling). En het groene dak zorgt voor extra warmte buffering in de zomer. 
In  TINYHOUSETALK wordt Hawk House uitgebreid beschreven.

ZEECONTAINERS EN MEER .........

Deze hergebruikte zeecontainer is ook voorzien van een prachtig groendak. Door het groene dak en de bruin-oranje gevel kan zelfs een zware staalconstructie, zoals een zeecontainer,  harmoniëren met een bosrijke omgeving. Tuindaken of groene gevels kunnen dus echt het verschil maken. Het huisje wordt één met de achtertuin. 

Heb je zelf leuke voorbeelden van kleine huisjes met een tuindak? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten