dinsdag 14 mei 2013

Klein maar fijn
'Klein maar fijn' is geschreven door gastredactrice:
IR. HANNEKE GODFROIJ,
RECENT AFGESTUDEERD AAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN, MASTERRICHTING BOUWTECHNIEK, SPECIALISATIE DUURZAAM BOUWEN.



ONTMOET ONZE GASTREDACTRICE: HANNEKE GODFROIJ 

Duurzaam bouwen is terrein voor specialisten.  Hanneke heeft zich niet alleen gespecialiseerd in de huidige stand van duurzaamheid, maar ook een duidelijke visie ontwikkeld over de toekomst van duurzaam bouwen.  "Vanzelf zal degene die een kleine woning bouwt of bewoont het milieu besparen" schrijft Hanneke overtuigend in haar blog. Dat duurzaam bouwen niet los kan worden gezien van sociale en demografische ontwikkelingen, toont ze als co-auteur van het artikel: smart (care) homes, zie voetnoot 1)

HANNEKE'S VISIE OP DUURZAAMHEID EN KLEINER WONEN:

"Mijn vader heeft een levensmotto dat ik te pas en te onpas van hem leen: "leef met vlag en wimpel, hou het simpel". Een spreuk die ook geldt voor duurzaam bouwen. Nu wordt de oplossing meestal gezocht in technische hulpmiddelen, die allengs ingewikkelder worden. Ik wil niet beweren dat zonnepanelen geen onderdeel van een duurzame woonomgeving moeten zijn, maar kan iemand me echt uitleggen hoe ze werken? 
8 m2 huis van Kris de Decker
Nee, dan de simpele oplossingen: kleiner wonen. Een kleinere woning gebruikt minder bouwmateriaal, minder verwarming en minder energie om te maken. Vanzelf zal degene die een kleine woning bouwt of bewoont, dus het milieu besparen. Waarom moeilijk doen als makkelijk kan? Tijd om de voor- en nadelen eens op een rijtje te zetten. 
KRIS DE DECKER geeft het goede voorbeeld. Met zijn 8 m2 huis voorziet hij in al zijn levensbehoeftes. 



Status speelt bij woningen, en ook bij alle andere grote aankopen, een niet te onderschatten rol. Een kleine woning moet niet aan een caravan of studentenkamer doen denken, maar aan een begeerlijke loft. Uitzicht op een ruime tuin of skyline zou hieraan kunnen bijdragen. 


Loftcube van studio Aisslinger
De LOFTCUBE van studio Aisslinger kan bijvoorbeeld op een bestaand gebouw worden gezet. Uitzicht aan vier kanten voorkomt dat deze kleine woning benauwd voeltDe maat zou niet moeten betekenen dat er is bezuinigd op comfort. 





Interieur Loftcube Aisslinger
Een deel van het geld dat wordt bespaard met een kleine woning, zou kunnen worden ingezet voor luxe.Een marmeren vloer van 15 vierkante meter is voor de meeste mensen betaalbaar tenslotte. 
Of een badkamer die ook als sauna kan dienen of ramen die automatisch ondoorzichtig worden. En vergeet de voordelen van klein wonen ook niet: minder huis is automatisch minder onderhoud, minder poetsen, en al je spullen bij de hand.



Los van status hebben mensen een groot huis niet zozeer nodig omdat ze zelf zoveel plaats innemen, maar eerder omdat hun spullen zoveel plaats innemen. Misschien ligt hier dan ook de sleutel tot kleiner wonen: een klein, maar zeer comfortabel huis, met alleen de hoogstnoodzakelijke spullen. Voor de overige spullen wordt een oplossing ontworpen die niet gericht is op de eisen van een bewoner, zoals bij een woning het geval is, maar op de eisen voor de spullen. Of radicaler: alle spullen eruit!

31 m2 - 24 kamers, Gary Chang
Ook in een kleine ruimte kan je veel functies combineren.
De woning van de Chinese Gary Chang en zijn vier gezinsleden bestaat uit 
24 KAMERS IN 31 M2 Als bladzijde van een boek kan je de juiste ruimte openslaan."





DANK JE WEL HANNEKE

Wilt u meer weten over de onderwerpen, die Hanneke heeft behandeld, klik dan op de links bij het betreffende onderwerp, reageer op deze blog via de reactiemogelijkheid onderaan of ga naar FACEBOOK - LEVENinTuinen.

VOETNOOT 1)

smart (care) homes: an explorative research into the future trends regarding strategies for the smart living environment for older citizens. Dit artikel werd geplaatst in 'Gerontechnology (2012), international journal on the fundamental aspects of technology to serve the ageing society.' 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten