maandag 27 mei 2019

Brikawood, de houten bouwsteen uit Frankrijk 


Door mijn liefde voor kleine gebouwtjes kom ik regelmatig in contact met bouwinnovaties. Logisch, het is immers gemakkelijker om een nieuw materiaal of concept uit te proberen bij een huisje van 25 m2 of minder, dan bij een seriewoningproject met 100 gezinswoningen. Ook nieuwe bouwsystemen vinden hun eerste toepassing in een klein gebouwtje of klein project. Brikawood heeft zo'n bouwsysteem ontwikkeld met hout, maar zonder lijm, zonder nagels, zonder schroeven.

De bouwsteen bestaat uit vier houten elementen, twee zijflenzen en twee afstandshouders met zwaluwstaartverbindingen. De bouwstenen worden onderling, verbonden waardoor ze mechanische stijfheid aan het gebouwtje geven. De Brikawood bouwsteen is gemaakt om te worden gebruikt zonder gevelbekleding, of damp remmende lagen. Patricia Dutreux zegt: “Hierdoor is de opbouw van elke constructie eenvoudig, terwijl de prestaties en waterdichtheid worden gegarandeerd. De stenen (modellen van 160 en 250 mm breed) worden gestapeld door monteurs, die zijn getraind en gecertificeerd. De steen is volledig recyclebaar en is van het begin tot het einde van de gebruikscyclus 100% natuurlijk.

Geïnspireerd door de houten bouwstenen van 250 mm breed, waarmee een passiefhuis kan worden gebouwd, innoveerde Brikawood verder en heeft bouwstenen van 160 mm gelanceerd. Patricia: “Hiermee maak je een huis met lage energielasten met dezelfde ecologische efficiëntie als de grotere bouwstenen. Met een breedte van 160 mm, is het systeem goedkoper en gemakkelijker te verwerken.” 
Brikawood Passive Building is gebaseerd op het gebruik van "passieve" zonnewarmte en goede isolatie. Patricia: “Bovendien ontbreken koudebruggen en is het systeem luchtdicht. Ventilatiebeheersing is een belangrijke succesfactor. Wat de bouwwijze en de geografische locatie ook zijn, ons passief huis vereist niet meer dan 15 kWh per m² per jaar voor verwarming.” Om zichzelf op te warmen, gebruikt het passiefhuis alle beschikbare warmtebronnen (zon, bewoners, huishoudelijke apparaten, et cetera.) De isolatie van de gevels, het dak en de vloer, en de dubbele of driedubbele beglazing houden de warmte binnen. Frisse lucht wordt geleverd door balansventilatie, die de warmte van de uitgaande lucht terugwint om de binnenkomende lucht te verwarmen. 

Patricia vertelt: “Ons systeem is te koop onder exclusieve licentie. De licentie wordt verkocht voor totale exclusiviteit in een land. Om een exclusieve licentie te krijgen, is het van essentieel belang om in Frankrijk te komen, te trainen, en een verplicht technisch niveau te behalen, inclusief Frans, zodat je ontwerp- en productieplannen kan produceren en interpreteren. Het Brikawood-proces omvat 10 patenten.


NIEUW E-BOOK SLIM RUIMTEGEBRUIK 2

Vers van de pers, m'n nieuwe boekje SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 met 20 bijzondere Tiny gebouwtjes. Misschien ook iets voor jou?

Bekijk hier een preview
PREVIEW SLIM RUIMTEGEBRUIK 2

En bestel je eigen exemplaar


Geen opmerkingen:

Een reactie posten