zondag 24 maart 2019

Logies en ontbijt in je eigen tuin
tekst en illustraties: Ir. Marcel van Mierlo

een multifunctioneel tuinpaleisje
Toen ik Judith en Robert leerde kennen, realiseerde ik me, waarom ik in 2013 ben gestart met het podium LEVEN IN TUINEN. Er was destijds nog geen sprake van een Tiny House hausse of een nieuwe duurzame levensstijl in off-grid mobiele woninkjes. De vraag was veel simpeler: Waar gaat mijn zoon wonen, nu het huren van studentenkamers zo duur wordt? Hoe gaat m'n moeder leven met haar zorgvraag, zonder van haar vertrouwde plek weg te hoeven? Waar ga ik kantoor houden, zonder onnodige woon-werkkilometers? Kan dat in de achtertuin?de schuur voor de verbouwing
Judith en Robert hebben andere vragen, maar ook zij hebben de potentie van hun achtertuin ontdekt en hun oude schuur verbouwd tot een multifunctioneel tuinpaleisje.
Eerst willen ze hun huisje gebruiken als tijdelijk onderkomen, tijdens een verbouwing. Daarna kan er van alles gebeuren. Een badkamer is ingebouwd, dus gebruik als gastenkamer kan prima. Maar de ruimte leent zich ook om er een kantoor aan huis van te maken of een praktijkruimte. Volledig geïsoleerd en voorzien van water, energie en afvoer, kan je echt alle kanten op. 

Waar komt het sanitair?
De constructie van het schuurtje is blijven staan en dient als basis voor de renovatie. Het meeste werk doen ze zelf, geholpen door familie en vrienden: Leidingen aanleggen, afvoeren aansluiten, isoleren, een vloertje storten, sjouwen met gipsplaten, sauzen en ga zo maar door. Dan kan je denken: 't is maar een klein gebouwtje, zo gepiept' Maar ik verzeker je dat je dezelfde vragen tegenkomt als bij een grotere woning. Welke materialen kies je en welke opbouw? Hoe sluit je de materialen aan? Welke installaties heb je nodig? Ik heb altijd veel bewondering voor mensen, die zo'n uitdaging aangaan. Ook de hele afwerking van het sanitair, de vloeren en de plafonds nemen ze zelf voor hun rekening. Van het bevestigen van de toiletpot tot het aanleggen van elektriciteit.


Hawk House
Alex Wyndham stond onlangs voor een zelfde uitdaging. Hij neemt een bouwproject aan en vindt de afstand woon-werkverkeer gewoon te groot om iedere dag af te leggen. Tussen de bergen van Big Sur nestelt hij zich in centraal Californië met zijn Hawk House. Een cabana met alleen een bed, stoel en bureau. Op het dak groeien inheemse wilde bloemen en inheemse grassen en de gevel is afgewerkt met boomschors van sequoia’s. De kunstzinnige architect verblijft er zolang als het project duurt met veel plezier. Inmiddels is hij klaar met z'n bouwproject en komt hij alleen zo nu en dan terug om het hutje te gebruiken als vakantieverblijf. 

Het resultaat wordt al zichtbaar
Dat kunnen Judith en Robert natuurlijk ook doen. Als logeren in je eigen tuin goed bevalt, kan je er een jaarlijks terugkerende traditie van maken. Je hoeft niet te boeken, geen routes voor te bereiden of je paspoort te verlengen. En voor het ultieme vakantiegevoel zet je je mobieltje op de vliegtuigmodus en laat de brievenbus dagelijks leeg halen door de buren. Ik benieuwd, eerst maar even het huis verbouwen.
BOEKJE SLIM RUIMTEGEBRUIK 2

Ben je geïnspireerd door alle mogelijkheden van kleine gebouwtjes? Misschien is m'n nieuwste boekje dan ook wel iets voor jou: SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 met 20 bijzondere Tiny gebouwtjes.


Bekijk hier een preview:
PREVIEW SLIM RUIMTEGEBRUIK 2
En bestel je eigen exemplaar
Geen opmerkingen:

Een reactie posten