Ministek draait rondjes
'Een volledig zelfvoorzienend huisje dat meedraait met de stand van de zon, om zo een optimale hoeveelheid zonne-energie op te slaan. Dat huis gaat er komen, als het aan het team achter MiniStek ligt. Hun wind- en waterdichte prototype staat sinds mei op het Zwitsalterrein' schrijft 'in de buurt' uit Apeldoorn. De magie van een bewegend huis lijkt niet langer voorbehouden aan dromen en sprookjes.
MiniStek is rond en heeft schuine daken met zonnepanelen, die in zo’n hellingshoek staan dat ze zoveel mogelijk zonlicht vangen. Op de energie van dat licht moet MiniStek straks gaan ronddraaien. Het huisje is, inclusief terras van 4 m2, 26 m2 groot.
Behalve het egaliseren van de bodem hoeft er weinig te gebeuren om MiniStek te kunnen opbouwen. Het huisje moet een flexibele woonoplossing zijn, makkelijk op elke locatie op en af te bouwen zijn en dus zonder al teveel fundering kunnen staan. Het huisje kan ook volledig uit elkaar worden gehaald en op een nieuwe plek worden opgebouwd.
Ook is het de bedoeling dat MiniStek volledig zelfvoorzienend wordt en dus niet op nutsvoorzieningen is aangesloten.
Ook is het de bedoeling dat MiniStek volledig zelfvoorzienend wordt en dus niet op nutsvoorzieningen is aangesloten.
Ook in Engeland draait de wereld door. OBSERVATORIES zijn de winnaars van de SPUD wedstrijd (Space Placemaking and Urban Design). Beide hutjes zijn gebouwd in een periode van totaal 11 weken. Door de handige afmetingen is vervoer en verplaatsing eenvoudig. In het ene huisje vind je de werkruimte, dit huisje is open van karakter. Het andere huisje is voor rust en reflectie, hier bevindt zich onder andere een comfortabel bed.
Wil je de hutjes in beweging zien, bekijk dan hier de ANIMATIE VAN DE DRAAIENDE HUISJES
Wil je de hutjes in beweging zien, bekijk dan hier de ANIMATIE VAN DE DRAAIENDE HUISJES
Het ontwerpteam beschrijft haar idee als: 'twee bakens, die licht brengen in het landschap.' Beide gebouwtjes staan op een constructie van roestvrij staal, waarop een draaiconstructie is aangebracht, die het mogelijk maakt om 360 graden te draaien. OBSERVATORIES zijn draaibaar gemaakt, zodat ze steeds een nieuwe blik op de omgeving bieden, maar natuurlijk ook om optimaal gebruik te kunnen maken van zon en licht. De gebouwtjes zelf zijn van hout gefabriceerd en afgewerkt met verkoold hout; een Japanse techniek, die bekend staat als 'Shou Sugi'. Hierdoor krijgt de gevel een mooie donkere glans en langere levensduur.
In de hutjes vind je een wiel waarmee de kunstenaars het gebouwtje kunnen ronddraaien, zodat de beste lichtinval en het beste uitzicht worden benut. Een volledige ronddraai van 360 graden duurt ongeveer 6 minuten. Voor de stroom is een zonnepaneel gemonteerd op het dak. En voor extra comfort is naast een toilet en regenwateropvang, zelfs een houtkacheltje ingebouwd. Lees het ARTIKEL IN BOUWTOTAAL om nog meer te weten te komen over dit fantastische project.
Draaiende gebouwtjes laten zich inspireren door George Bernard Shaw (1856 - 1950), die begin vorige eeuw al werkte vanuit een roterende Shed. Van buiten ziet zijn Cabin eruit als een eenvoudig huisje en niets verraadt, dat je 360 graden kunt draaien. Maar het huisje staat wel degelijk op een draaischijf, zodat Shaw altijd kon schrijven met de zon op z'n gezicht. Door het handige draaihuisje kon Shaw dezelfde hoeveelheid zon tot zich nemen in London als hij gewend was op het platte land. Shaw moest wel een serieuze inspanning leveren om het huisje in een andere stand te duwen. Maar voor wat extra zon doe je dat natuurlijk graag.
Ook G-POD (Garden-Pod) heeft goed gekeken naar George Bernard Shaw. INSIGHT-OUTGARDENS is exclusief leverancier van dit innovatieve product. John Lewis creëerde deze onconventionele glazen bol: vergaderlocatie? hangplek? theehuis? spelletjeshonk of knutselhuis?, ............ je mag het zelf verzinnen. Je draait naar de meest gunstige hoek voor wind en zon en het feest kan beginnen. Als het regent doe je de schuifdeuren dicht. En aan het eind van de dag zet je de tafel een tandje lager en heb je een royaal bed.
MEER VOORBEELDEN
In 2006 is Sijtsema Eenum begonnen met het maken van nostalgische draaihuisjes.
Precies zoals ze vroeger waren toen ze werden gebruikt om TBC patienten een goede herstelomgeving te bieden, met authentiek hang- en sluitwerk, de gietijzeren handvatten, waarmee je het huisje draait, de ornamenten en voorzien van draaischijf met massieve wielen. Meer weten? Kijk voor meer informatie op: DRAAI HUISJE VAN SIJTSEMA
NIEUW E-BOOK SLIM RUIMTEGEBRUIK 2
Vers van de pers, m'n nieuwe boekje SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 met 20 bijzondere Tiny gebouwtjes.
Bekijk hier een preview
En bestel je eigen exemplaar
Geen opmerkingen:
Een reactie posten