vrijdag 24 februari 2017

Bio-Constructor bouwt bio-based huisje


Ecobouw wist wat haar te doen stond met de innovatie expo voor de deur. Op dit geweldige podium laten zien dat hergroeibare natuurlijke materialen de toekomst hebben. Het resultaat mag er zijn, 90% van de bouwmaterialen waarmee mHome is gebouwd, is bio-based. Eco-bouw presenteert zich met mHome als een echte bio-constructor.Tijdens de innovatie expo werd het bio-based huis, inmiddels omgedoopt tot mHome, geopend door minister Kamp. Het huisje is een initiatief vanuit de Green Deal Biobased Bouwen en de opvolger daarvan Stichting Ecobouw Nederland met als trekker Patrick Schreven. Samen met een veertigtal bedrijven en kennisinstellingen is dit concept verder ontwikkeld als een van de vele mogelijkheden die bio-based bouwen te bieden heeft voor bewoners en gebruikers van gebouwen. Lees hier m'n complete ARTIKEL IN BOUWTOTAAL

Patrick vertelt enthousiast: ‘De woningen zijn voor 90% gebouwd van biobased materialen, overige materialen zijn circulair toegepast. De grondstoffen worden opnieuw aangeplant en slaan 18 ton CO2 op. En de energie wordt zelf opgewekt. Smart home toepassingen sturen de verwarming en verlichting aan en het binnenklimaat is op je smartphone uit te lezen. mHome is gerealiseerd volgens een geheel nieuw concept met producten en diensten van ruim 30 verschillende ondernemers.’
Patrick was als kind al bezig met natuurlijke materialen. Niet toevallig dus, dat hij de voortrekker is van Ecobouw Nederland. In een interview met ‘het kan wel’ vertelt hij over z’n drijfveren. ‘Van jongs af aan heb ik al iets met natuurlijke materialen, met hout als favoriet. Tijdens mijn eerste baan bij een timmerfabriek is die liefde voor bouwen met hout alleen maar aangewakkerd. Toch heb ik daarna alleen bij grote en kleine traditionele bouwbedrijven gewerkt. Van binnen groeide de wens en de ambitie om ooit mijn eigen bouwbedrijf te beginnen. Ik wilde graag houten huizen bouwen, maar de tijd was er niet naar.

In 2013 kwam ik in contact met een architect die geen aannemer kon vinden die écht ecologisch wilde bouwen. Dat was voor mij het moment om mijn eigen bouwbedrijf te starten en mijn droom waar te maken. In 2013 is ORGA bouw gestart met modern ecologisch bouwen. We willen mensen laten genieten van de voordelen die duurzaam bouwen met zich meebrengt. De ecologische bouwwijze heeft namelijk een positief effect op zowel het wooncomfort als de gezondheid.
Patricks drive gaat verder dan een heldere visie. Hij wil veranderen vanuit een oprechte zorg. ‘De bouw is direct en indirect verantwoordelijk voor vijftig procent van het grondstoffenverbruik en dertig procent van de CO2 emissies in West Europa. Dat wil ik veranderen door low tech materialen te koppelen aan high tech bouwmethodes en zo het imago van ecologische bouw op te vijzelen.

Mijn doel is om samen met milieubewuste fabrikanten, leveranciers en onderaannemers in co-creatie de Nederlandse bouw om te gooien. Van een traditioneel, milieubelastend en grondstoffen verslindende industrie naar een toekomstbestendige bedrijfstak die in harmonie met de natuur grondstoffen circulair toepast.’ En zo zou hij wel eens kunnen uitgroeien tot Nederlands eerste bio-beest.
SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.


De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten