dinsdag 28 juni 2016

Piramides ook buiten Egypte gesignaleerd!
Fantastische vormen (3)

De piramidevorm werd veel toegepast in oude beschavingen, waar natuursteen werd gebruikt als constructiemateriaal. Natuursteen is uit de gratie geraakt om mee te construeren, maar de piramidevorm is gebleven, in houtskeletbouw.

Deze twee piramides in Almere Haven zijn ontworpen en gebouwd naar de maten en verhoudingen van de grote piramide van Cheops.

De hoeken zijn 51° 51’ en de vloermaten zijn respectievelijk 3 pi en 4 pi meter lang en breed.

De piramides zijn volledig van duurzaam Noord-Europees vurenhout gemaakt, met een betonfundering verrijkt met EM-A (geactiveerde Effectieve Micro-organismen) en EM-X keramiekpoeder en een bedekking met goudkleurige aluminium-legering platen in de vorm van piramide stenen.

De binnenwanden zijn verzorgd met natuurlijke en duurzame hout oliën en pigmenten, en ook verrijkt met EM-X keramiek verfpoeder. De vloer is van duurzaam bamboe, het terras en de brug zijn gemaakt van duurzaam Cradle-to-cradle accoya hout (goudcertificaat). Het leidingwater in de piramides wordt geharmoniseerd en geordend door EM-X keramiek pijpjes. Alle verlichtingselementen zijn energiezuinige LED lampen. Met zonnecellen op het terrasdak moeten de piramides in de 
toekomst energie neutraal worden. De verwarming van de piramides gaat met behulp van energiezuinige infrarood panelen die de lucht alleen plaatselijk verwarmen. Enthousiast voegt Robert van Harten, eigenaar van de piramides, hieraan toe: "Leven in de tuin is voor ons wel van toepassing. We zitten en werken in de tuin zoveel als mogelijk. Alleen als het (mot)regent zitten we op het overdekte terras van de piramides. Op het terras staat een bijenkast met het gezoem van een zwarte bij volk (de oorspronkelijke bij in Nederland die teruggehaald wordt). Ook hangen er mezenbollen voor de vogels en zijn er twee kippen die zich op het terras veilig voelen. Dus we zitten met tienduizenden samen op het terras.Een interessant project is ook dat wij pulp van fruit en groenten krijgen van een sapmaker. Die pulp fermenteren we met EM (Effectieve Micro-organismen) en verrijken de pulp met schelpenkalk, kleimineralen en Bokashi. Dit is vervolgens de voeding voor de planten, bomen en groenten in de tuin. Het effect is fantastisch. Een volgend project is een aquaponic 'installatie' voor groentekweek op water. En zo is de tuin een project dat je leven kan vullen."
Meer weten, lees verder op PIRAMIDEWONING.NL

Rio Negro Argentinië

In Rio Negro, Argentinië, is ook een prachtige piramidewoning gebouwd. De constructie en afwerking zijn volledig van hout. En ondanks de beperkte afmetingen krijg je een gevoel van ruimte. In de open ruimte vind je onder andere een eettafel, keuken, badkamer en bed. 

Op de fantastische slaapverdieping is nog een extra bed verstopt. Via een ultra small trap kom je bij een comfortabele dubbelslaper terecht. Genoeg ruimte voor 2 personen en 2 logées. Meer plaatjes zien?, kijk dan hier, PYRAMIDE


SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.


De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten