dinsdag 18 november 2014

Let's go lego

We hebben allemaal de opleiding 'bouwen met lego' met succes afgerond. Slimme ontwerpers spelen in op deze basisvaardigheden: bouwen met bouwstenen, die je soms zelf kan maken en zelf kan vormen tot je favoriete ruimte. Niet goed?, ........... los maken, verplaatsen en vastzetten. Een kind kan de was doen.

HOLLAND WIKIHOUSE is een open source bouwpakket systeem. Vincent Muller van WikiHouse licht het nieuwe concept toe: "Ons doel is om iedereen in staat te stellen een huis of een ruimte te ontwerpen en te downloaden en vervolgens de onderdelen te kunnen uitzagen (op een computergestuurde freesmachine). De onderdelen kunnen zonder specialistische kennis en vaardigheden samengevoegd worden tot een WikiHouse." De techniek is gebaseerd op het maken van een ‘huis’ door het in elkaar zetten van multiplex passtukken Schroeven of spijkers zijn niet nodig. Vincent voegt hieraan enthousiast aan toe: "De passtukken sluiten nauwkeurig op elkaar aan en de verbindingen worden door wiggen vastgeklemd. Door het vormen van frames en raamwerken ontstaat een stabiel en ruimtelijk systeem."



De ontwerpen voor een WikiHouse worden inmiddels wereldwijd gedeeld. Iedereen kan een ontwerp ophalen of zelf tekenen en beschikbaar stellen. Er wordt getekend in het vrij downloadbare programma SketchUp. Vincent Muller verwacht veel van dit nieuwe bouwsysteem. De onderdelen van 18mm multiplex kunnen op (alle) CNC-freesmachines uit standaard platen worden gehaald. Van de losse stukken worden eerste raamwerken gemaakt. Als die rechtop staan worden ze onderling gekoppeld en vastgezet. De hele rij raamwerken wordt met platen dichtgezet." Zo simpel is het. Oprichter Alastair Parvin vertelt, hoe WikiHouse de wereld gaat veranderen. Wil je meer weten over Wiki-House, lees dan het COMPLETE ARTIKEL IN BOUWTOTAAL


In 2011 heeft Shandrick Elodia meegedaan aan een prijsvraag, waarbij producten werden gezocht die de bouw op Curaçao kunnen verbeteren. De oplossing van Shandrick en zijn ontwerppartner behoorde tot de top 10 van beste ideeën. Dit idee heeft Shandrick in zijn afstudeeropdracht als industrieel product ontwerper bij het Kennis Centrum Design & Technoloy verder doorontwikkeld tot het COMPOZE CONCEPT, met ondersteuning van Pioneering en Van Dijk Bouw. Shandrick, die landelijke bekendheid verwierf als de vrolijkste buschauffeur van Enschede, heeft een bijzondere bedoeling met dit nieuwe bouwconcept. 

'Op Curaçao bouwen particulieren vaak op een zeer ambachtelijke manier hun eigen huis. Deze ambachtelijke bouwwijze vereist diverse vakbekwaamheden en verschillende gereedschappen. Men is veel tijd en geld kwijt met de bouw van zijn huis. Prefabricatie zou het aantal klusstappen op de bouwplaats kunnen verminderen. Door gebruik te maken van blokken, kant-en-klaar geleverd met isolatie, gevelbekleding en voorzieningen om installaties aan te bevestigen, kan zowel de snelheid als de eenvoud verbeterd worden. Hiervoor zou ieder willekeurig persoon de blokken kunnen plaatsen, zonder gebruik van machines, duur gereedschap of vakbekwaamheid.'

De onderzoeksvraag van Shandrick was dan ook: in hoeverre is het mogelijk om een gebouw voordelig te bouwen met draagbare prefab blokken, zonder gebruik te maken van machines, dure gereedschappen of vakbekwaamheid.

Meer voorbeelden

Ben je geïnteresseerd in andere voorbeelden van lego bouwsystemen? Kijk dan ook eens naar de Finse bouwsystemen van FINNHOUSE of de modulair opgebouwde HUBBEL, die volledig voldoet aan de eisen van een circulaire economie. Ook BIQ MODULAR, een duurzaam modulair bouwsysteem van 'Verplaatsbaar vastgoed' is de moeite van het bestuderen waard. Paul Dijkhuijsen toonde op de Provada het eerste prototype en vertelde me enthousiast, "we hebben veel ijzers in het vuur en gaan in ieder geval begin volgend jaar een project in Spanje realiseren.". 
Heb je zelf leuke voorbeelden van kleine huisjes met een tuindak? Reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten