maandag 26 mei 2014

Plant meer bollen in je tuin (2)


Een bolletje is zuinig. De bolvorm heeft het minste buitenoppervlak in verhouding tot het volume en is dus per definitie energiezuiniger dan andere vormen. In 1959 was 'das Rundhaus' een architectonische sensatie. Een bol huisje dat je kon plaatsen met een helikopter. Het bolletje heeft veel architecten en kunstenaars geïnspireerd in totaal verschillende toepassingen: van tuinkantoor tot hotelkamer of ..........survival cabine. 

ARCHIPOD

Deze 'kokosnoot' biedt een prachtige kantoorruimte en is ook te gebruiken als hobbyruimte of guesthouse. De ARCHIPOD   is geïsoleerd en hoofdzakelijk gebouwd van hout. Compleet met elektriciteit, internetaansluiting, verwarming en ventilatie. Geleverd in prefab delen is geen plek onbereikbaar voor deze bol. De bijzondere vorm en de royale lichtinval door het daklicht zorgen ervoor dat de ruimte van binnen erg ruim aanvoelt.
IGLOO-SATELITE CABIN


Al meer dan 25 jaar worden deze high-tech bollen gebruikt als accommodatie voor research en eco-tourisme.  De Cabine biedt een duurzame bolruimte door de combinatie van een lange levensduur en flexibiliteit in gebruik.. Een lange levensduur door het gebruik van hoogwaardige materialen. Flexibel, omdat de IGLOO-SATELITE CABIN  eenvoudig is uit te breiden met losse verlengstukken en voldoende geïsoleerd is om overal ter wereld een behaaglijk onderkomen te bieden.BUBBLETREE

Ontwerper Pierre Stéphane creëerde deze transparante BUBBLETREE als bijzondere slaapbeleving. Een extra eis was: minimale impact op haar omgeving. Dat is goed gelukt met een doorsnede van 4 meter en 0% restmateriaal bij vertrek van je slaapplek. Ben je nieuwsgierig naar deze slaapbeleving in het groen? In de bossen van Bouches-du-Rhone kan je bij  Attrap-Reves overnachten. Vertel me even hoe het geweest is! 


JUNI LUDOWICI (1959), DAS RUNDHAUS

Al in 1959 werden bolwoningen gebouwd, dit is een voorbeeld van de bolwoning van Juni Ludowici. Met een doorsnede van circa 4,50 meter kan je goed zien hoe Ludowici moest puzzelen om functies, vormgeving en ruimtebeleving in balans te krijgen.
Niet alle ruimte kon worden benut, maar een bijzondere woning blijft het natuurlijk wel. En met een helicopter zet je hem zo op z'n plek.


MEER VOORBEELDEN

Wat te denken van deze bolvormige Off grid in het kwadraat. Een agridome, waarin planten groeien bij -/-35 graden Celcius, lees meer: AGRIDOMEMeer voorbeelden van bolletjes vind je in m'n vorige blog over dit onderwerp PLANT MEER BOLLEN IN JE TUIN (1)

Heb je zelf leuke voorbeelden van bolle tuinhuisjes, die worden gebruikt als tuinkamer, werkruimte of bijvoorbeeld als mantelzorgwoning? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN JUNI LUDOWICI (1959), DAS RUNDHAUS


Geen opmerkingen:

Een reactie posten