woensdag 20 november 2013

Jonge architecten prijzen kleine huisjes (1)


De jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor Jonge Architecten (JA) richt zich dit jaar op het ontwerp van een tuinhuisje of prieeltje. Meer dan 30 bureaus en zelfstandige architecten nemen de handschoen op. De vier winnaars hebben er echt een feestje van gemaakt. Laat je verrassen door hun revolutionaire kijk op slim gebruik van de ruimte in je achtertuin. (bron: architectenweb.nl).

Schuttingtaal wint eerste prijs


Schuttingtaal van Attb (Beerd Gieteling, Jeroen van Aerle en Philippe Rol), richt zich op het delen van kosten, delen van ruimte en het delen van functionaliteit met de buren. De basis hiervoor is een houten schutting, betaalbaar en zelf te plaatsen maar in een nieuwe vorm. Het voorheen gedeeld scheidend object wordt een gedeeld samenbrengend object. Het meubilair bevat alle functies om de van de tuin een verlengstuk van de woning te maken, toilet en douche, kitchenette, twijfelaar, dubbele tafel, schommel en konijnenhok.  Allen zijn van beide kanten te benaderen. Met dit ontwerp ontstaan meer goede buren. En doordat de zorg voor het konijnen of kippenhok gedeeld wordt blijft er ook tijd voor verre vrienden.

Buiten gewoon groen (2de  prijs)


Het ontwerp van Jasper Spigt, Domain architecture, verenigt de kamer, het prieel en de tuin. De dubbele gevel is de fysieke en klimatologische buffer tussen de omgeving en de kamer. In de zomer wordt de zon en de warmte geweerd en in de winter kan deze naar binnen worden gehaald. Hierin is het groen opgenomen en de dienende functies voor de kamer, slapen, wassen en eten klaarmaken. Door het opnemen van de buffer wordt de kamer een prieel omgeven door groen. De mate van privacy wordt bepaald door de hoeveelheid groen, die wordt gekweekt.  Ook kunnen groentes voor eigen consumptie worden verbouwd of bloemen om weg te geven en kruiden om te geuren.

Vijfhoek (gedeelde 3de prijs)

De vijfhoek van Jan-Peter Wenink en Ferdy Holtkamp (Wenink Holtkamp architecten) is een asymmetrische unit van 10 m2 die op diverse manieren kan worden geschakeld. Als tuinhuis, prieel of een combinatie van beide.  Isolatie gebouwschil  en constructie zijn één materiaal, geëxpandeerd polystyreenschuim (piepschuim).  Het materiaal is tijdens de bouw eenvoudig te bewerken.  De prefab unit bestaat uit piepschuimelementen en bevat al alle nodige uitsparingen, die nodig zijn voor installaties en raamopeningen.  Hierdoor is de vijfhoek eenvoudig zelf te bouwen.  De piepschuim wordt afgewerkt met een recyclebare coating, die kan worden aangebracht en elke gewenste kleur en zorgt voor definitieve constructieve binding. Op basis van pv-panelen,  zonnecollectoren, isolatie, waterpomp, waterzuivering en zelfcomposterend toilet is het huisje volledig autarkisch.

Het Habitat (gedeelde 3de prijs)

Het Habitat bouwsysteem van Bram van Ekeren en Marijn van den Dool baseert zich op het Cradle-to Cradle principe. Het bevat alleen droge verbindingen, is volledig demontabel en zonder gereedschap in elkaar te zetten. Duurzaam en eenvoudig dus. Standaard productmaten vormen de basis voor de maatvoering van het systeem. Liever polycarbonaat platen of sandwichpanelen, in plaats van glas of multiplex? De vrellekes van het Habitat houden alles op zijn plaats.

MEER VOORBEELDEN

Heb je zelf leuke voorbeelden van bijzondere huisjes van kunstenaars of (jonge) architecten? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten