donderdag 7 november 2013

Kunstenaars denken out of the box


Zolang we bouwen gaan architectuur en kunst hand in hand. Dat kunstenaars zich niet gebonden voelen aan traditionele bouwmethoden bleek deze zomer maar weer tijdens de URBANCAMPSITE AMSTERDAM, waar kunstenaars en architecten werden uitgedaagd om vernieuwende mobiele objecten te creëren om in te slapen. Laat je meenemen in de gedachtenwereld van deze vrije denkers.


POLARIS M  is een creatie van Boris Duijneveld, stedelijk interieurarchitect. Hij zegt hierover: "Het principe van afvalarchitectuur is het vormgeven en schetsen met de materialen en objecten die voor handen zijn. Het spelen met vorm, materiaal en kleur leidt tot nieuwe inzichten en vormen die vanuit een wit vel niet te bedenken zijn. Het vergt een andere kijk op vormgeving door bestaande vormen aan te passen en samen te voegen.

Het is een kunst de objecten door aanpassingen zo in een andere context te plaatsen dat men niet meer de assosiatie heeft met de originele functie maar het werk ziet als een geheel nieuw ontwerp.

Dit ontwerp proces ontwikkelt een innovatieve manier van kijken naar bestaande materialen en objecten om ons heen. Hiermee creëert men een bewustere kijk op het huidige leven met al zijn overvloed aan materie en de waarde er van."

Als afgestudeerd binnenhuisarchitect vroeg FRANKA TE LINTEL HEKKERT zich af hoe ze straks gaat wonen en leven als ze geen betaalde baan vindt. Franka zegt hierover op haar website:  "autarkie is zelfvoorzienend zijn. Maar vanuit een ander perspectief, deels afhankelijk van de omgeving (stad) en bewoners. Frautarkie is een (over)leefunit, uitgaande van 1 persoon (ikzelf) die zelfvoorzienend kan leven in deze ruimte. Minimaal, basisbenodigdheden. Mobiel, beweegbaar door de stad. Een belangrijke inspiratie voor mij was de tentoonstelling van Absalon in het Boijmans van Beuningen museum in Rotterdam. Kleine leefruimtes, soort cellen, gebaseerd op de afmetingen van het lichaam van Absalon zelf."


JENSKE DIJKHUIS maakte een DROOM VAN EEN KAST. Jenske vertelt over haar ontwerp: "De manier waarop ruimte wordt beleefd en gebruikt vormt het fundament voor dit ontwerp. De sculpturale vorm waarin het idee is uitgevoerd is gebaseerd op de eigenschappen van een klassieke, archetype kast. De keuze voor een kastmeubel is direct afgeleid van de inventieve wijze waarop kinderen een eigen wereld scheppen:Door het samenvoegen van, bijvoorbeeld, twee stoelen en een tafelkleed ontstaat een eigen verstop- plek, waardoor hun gebruik wordt verbreed." en vervolgt, "Het ontwerp functioneert als een vervanger voor de gewone woonruimte. Op deze manier is het mogelijk een meubelstuk te transformeren tot een heel huis. Je woont in een sculpturaal meubel dat een verandering teweeg brengt in de beleving van schaal en ruimte." Met dit ontwerp was Jenske Winnaar van de 1e prijs van Woodchallenge 2007.
Slapen in een boterhamzakje. Dat leek kunstenaar ROB SWEERE een mooi idee. Een stuk doorzichtig plastic, neergedwarreld in de natuur. Wie er in gaat liggen, is beschermd tegen de wind en de regen, maar blijft helemaal verbonden met de omgeving. Sweere: "Je ziet de bomen, de wolken en de sterren. En als het regent, zie je de druppels vallen." Met een beker koffie in de hand staat de kunstenaar naar de uitwerking van zijn plan te kijken. Hij heeft een stuk plastic met oranje touwen tussen twee bomen gespannen. Het kostte twee middagen om het zeil in precies de goede vorm te krijgen. Gisteren leek het werk nog te veel op een tunnel. Nu sluit het beter aan bij de omgeving. Niet te strak, niet te los. Alleen het matras er nog in en dan is het kunstwerk klaar voor gebruik. 
Architectuur en kunst inspireren elkaar, beïnvloeden elkaar en overlappen elkaar. Of het nou de technisch poetische kunst is van DAAN ROOSEGAARDE of de artistieke uitvoering van het nieuwe stedelijk museum, de  BADKUIP VAN MELS CROUWEL, duidelijk is dat architecten kunstzinnig zijn én kunstenaars zich bekommeren om de interactie tussen kunst en gebouwde omgeving. 


MEER VOORBEELDEN



Heb je zelf leuke voorbeelden van bijzondere huisjes van kunstenaars of architecten? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten