dinsdag 26 maart 2013

Mantelzorg groeit in tuinen (1)

Als gevolg van de kabinetsplannen dreigt de komende jaren sluiting van honderden verzorgingshuizen. In 2020 zullen volgens Bureau Berenschot 800 verzorgingshuizen hun deuren gesloten hebben.

“Dan komt oma toch gewoon in de tuin wonen” kopte de Volkskrant vet op 22 februari jl. Verslaggever Rutger Bregman verhaalt over de mogelijkheden van mantelzorgwoningen in de achtertuin onder het motto: Ouderen trekken bij hun kinderen in, maar wel in een eigen huisje. Aan het woord komt onder andere Peter Veldhuijzen, directeur van PasAan, leverancier van mantelzorgwoningen voor in de tuin of op het erf. Hij ziet een sterke stijging van de vraag: “Nu wordt er om de paar weken een mobiele woning in een tuin getakeld. De mantelzorgwoning groeit met je mee als je ouder wordt, er kunnen altijd extra hulpmiddelen in worden gezet, daar zijn de bevestigingspunten al voor aanwezig.” Maar liefst één op de drie 55-plussers zegt later bij de kinderen te willen wonen, aldus het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau). Veel ouderen denken echter dat hun kinderen minder enthousiast zijn.
(bron: Volkskrant)

Mantelzorgwoningen groeien in de achtertuin  Ze bieden extra voorzieningen en de mogelijkheid om te groeien in een mogelijk progressief ziektebeeld. Meerdere leveranciers spelen professioneel in op deze vraag.


PASAAN

PasAan mantelzorgwoning
De mantelzorgwoning van PasAan bestaat uit een halletje, woonkamer, open keuken, slaapkamer en ruime badkamer. De woning heeft het keurmerk 'Woonkeur' en is gemaakt van gewone bouwmaterialen. Dankzij een toegevoegd stalen frame toch verplaatsbaar. De woning is voorbereid op toenemende zorgvraag. Het voorzieningenniveau is flexibel. (bron: PasAan) PASAANHODES

Hodes
Voorzien van keuken, woonkamer, slaapkamer, badkamer en domoticavoorzieningen is in deze woning alles aangepast en toegankelijk gemaakt voor de hulpbehoevenden. Hierdoor kan de mantelzorger de gevraagde zorg verlenen en privacy van de mantelzorgontvanger blijft gewaarborgd. Door de flexibiliteit is de woning meervoudig en dus duurzaam te gebruiken. (bron: Hodes) HODESTOPTOTAAL

Toptotaal
TOP biedt een totaalconcept inclusief: bouw, transport, plaatsing en inrichting. En denkt mee over het gebruik van het chalet gedurende de hele periode van het (tijdelijke) gebruik.
Daarbij moet u bijvoorbeeld denken aan het voorbereiden van de constructie voor eventuele toekomstige aanpassingen zoals een liftsysteem. Op de website toont Toptotaal een overzicht van aanpassingen.HUISJE VAN HOUT


Huisje van Hout
Huisje van Hout levert flexibele bouwpakketten voor houten chalets van 9 m2 tot 90 m2. De indeling kan op termijn worden aangepast, zodat de woning ook een nieuwe functie kan krijgen als kantoor, gastenverblijf of atelier.
Gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen en geïsoleerd met vlaswol. Vlaswol wordt gemaakt van het materiaal dat overblijft bij de productie van linnen. DUBBELE BEWONING OF LEVEN IN TUINEN

Een huisje in de tuin of aanpassen van het hoofdverblijf? MELDPUNT-TV gaf recent een platform aan 'leven in tuinen'.  Hoogleraar mantelzorg Marjolein Broese van Groenou ging in discussie over de veranderende rol van mantelzorgers en de huisvestingsmogelijkheden om thuis zorg te bieden. Naast aanpassen van de  woning voor dubbele bewoning (denk aan trapliften, drempelvrijmaken, aangepast sanitair e.d.) werd ook de mogelijkheid van 'leven in tuinen' besproken.
Kijk nog eens op uitzending gemist  (Donderdag 12 februari 2013., EO meldpunt-tv, 19.25 uur op Nederland 2).


DOMOTICA

Mantelzorg wordt verlicht door extramurale DOMOTICA. Bekijk de mogelijkheden op je gemak EXTRAMURALE DOMOTICAWDTM, wonen, diensten en techniek voor mensen
en EIGEN HUIS MAGAZINE.NL/DOMOTICA


BOUWVERGUNNING MEESTAL NIET NODIG

MEZZO (landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg) zegt hierover op haar site hetvolgende:
"De woningen zijn snel te plaatsen en kunnen ook weer weggehaald worden als de mantelzorg niet meer nodig is. Ze zijn leverbaar met allerlei aanpassingen. Een ruime tuin is nodig die een stuk groter is dan de oppervlakte van de te plaatsen woning. De gemeente moet toestemming geven.
Bestemmingsplan: 
Een aantal gemeenten heeft hiervoor beleid, bijvoorbeeld een bestemmingsplan mantelzorg. Daarin staat dat vanwege mantelzorg vrijstellling van beperkende regels kan worden gegeven. Informeer bij uw gemeente". Kijk voor meer informatie bij MEZZO 
MEZZO MANTELZORGWONING


REACTIE VAN IR. JOHAN GROOTVELD OP 'MANTELZORG GROEIT IN TUINEN'"Vanuit mijn adviseurschap voor Wmo subsidies en woningaanpassingen voor mensen met handicaps, ben ik steeds vaker betrokken bij mantelzorg-, duo- of kangoeroe-woningen waardoor men langer thuis kan blijven wonen. Losse tuinwoningen of in/aangebouwd aan het bestaande huis. Vanuit de zorg voor mijn eigen kinderen heb ik veel ervaring met praktische, intensieve zorgoplossingen. 
Mensen die hiermee te maken krijgen zijn erg onzeker over te maken keuzen. Waar doe je verstandig aan?
WONINGAANPASSINGEN


MEER VOORBEELDEN

Ook bijvoorbeeld SYMOBOUW en MANTELZORGWONINGEN.EU, leveren mantelzorgwoningen, zorgunits of zorgkamers. 

In de Bilt is inmiddels ervaring opgebouwd met mantelzorgwoningen. De gemeente heeft een INFORMATIEBROCHURE VOOR MANTELZORGWONINGEN uitgegeven in januari 2010, waarin tips staan en achtergrondinformatie.
Heeft u zelf voorbeelden van mantelzorgwoningen? Post ze dan graag op www.facebook.com/levenintuinen of stuur uw reactie op deze blog via onderstaande reactiemogelijkheid! Alvast dank voor uw moeite.

2 opmerkingen:


 1. Zo tekende ik al een huisje (zonder geluid)
  Opmerking :
  Op toestemming van de gemeente zou ik niet wachten met deze burocratie dan kon het wel eens te laat wezen, want die ambtenaren gaan over lijken.
  http://www.youtube.com/watch?v=iSerQJoUYUk&list=UU3xmZvx5aXeIomQrWs5KiVA&feature=c4-overview

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De DopCare Mantelzorgwoning kan ook echt een uitkomst zijn, kijk hier eens op http://dopcare.nl/mantelzorgwoning

  BeantwoordenVerwijderen