maandag 30 oktober 2023

Out of the box locaties zoeken


Tiny House liefhebbers zijn op zoek naar kleine vrije woonruimte met een kleine ecologische footprint én locaties waar ze mogen staan met hun huisje. Vooral dat laatste blijft een uitdaging. Hoewel er steeds meer plekken komen waar (groepjes) Tiny Houses bewust worden meegenomen in de stedelijke planning, kan het nog veel beter.

In het buitenland vond ik een paar onorthodoxe oplossingen voor de locatie schaarste. Leonardo di Chiara woont bijvoorbeeld graag op open plekken in de binnenstad met zijn rijdende doorzonwoning en wil zo nieuwe buurtjes vormen. 

Leonardo di Chiara
Kleine huisjes hebben bij de Italiaanse architect Leonardo di Chiara een gevoelige snaar geraakt, maar tegelijkertijd is hij sceptisch over hun gebruik. “Het typisch Amerikaanse Tiny House heeft aan alle kanten ramen en dat beperkt de mogelijkheden om midden in een stad te wonen, waar de ruimte beperkt is.” Hij introduceert een nieuwe bouwtypologie: het verrijdbare rijtjeshuis. Alleen de voor- en achterkant zijn voorzien van ramen. ‘Zo creëer je samenhang met je buren, die in hetzelfde rijtje wonen.”
                           
Diep in een groot bos in Zuidwest Frankrijk vind je, als je goed zoekt, het zelfgebouwde cob huisje van Katherine Wyvern. De kunstenares, prijswinnend schrijfster en cob-bouwer heeft jarenlang gereisd over de wereld en voelt dat dit de plek is om een eigen woning te bouwen van klei, stro en water. Katherine’s talent voor vormgeving zorgt voor unieke details en afwerkingen.                             

Katherine heeft gewoond in Italië, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk en Spanje met een tipi of yurt om in te wonen en een paard als vervoermiddel. Ze heeft gewerkt als drukker, lasser en tuinman, en schrijft voornamelijk poëzie, fantasie en erotica. Daarnaast maakt ze houtsnijwerk en potloodtekeningen met grafiet. In haar cob huis voelt ze zich helemaal geaard: ‘Ik woon op twee hectare grond, die ik in 2014 heb gekocht, en besteed veel van mijn tijd aan onze kleine boerderij met een grote moestuin en allerlei soorten dieren.’


Deze blog is een bewerking van een verhaal dat ik eerder publiceerde op TinyFindy

                          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten