donderdag 11 mei 2023

't past net!

Sommige planologen en stedenbouwkundigen hebben een vreemd gevoel voor humor. Ze zoeken een hele smalle ruimte tussen twee bestaande gebouwen en bedenken dat daar nog prima een woning past. Voor Klein Wonen Magazine vond ik een paar van die spectaculaire sandwichwoningen. Ze zijn allemaal ultra smal, maar het Keret huis spant de kroon met 152 centimeter op het breedste punt. Verwonder en verbaas je: ’t past net!

Quay House in Conway Wales, staat bekend als het "kleinste huis van Groot-BrittanniĆ«" (bevestigd door het Guinness Book of World Records in 1920). Tot 1900 werd het kleine rode huis, van slechts 1,83 bij 3 meter, bewoond door een visser van 1,8 meter lang. Het is nauwelijks te bevatten dat er genoeg ruimte is voor een slaapkamer (boven) en een woonkamer (beneden), maar toch is dat gelukt. Er zijn eenvoudige kookfaciliteiten en een waterkraan achter de trap. 
Fotocredits: the smallest house Ltd
Keret House, ontworpen door Jakub Szczesny, bevindt zich in Warschau. De woning is gebouwd in een restruimte tussen twee bestaande panden en heeft een oppervlakte van circa 11 m2. Op het breedste punt meet de ruimte slechts 152 centimeter. Het huisje wordt gebruikt als tijdelijke accommodatie voor reizende schrijvers en heeft aan weerszijden twee ramen voor dwarsventilatie. De witte kleur van het interieur en de doorschijnende materialen op het dak en op de westelijke gevel zorgen de hele dag voor gereflecteerd licht dat het effect van claustrofobie minimaliseert.
Jakub Szczesny moest de nodige puzzels oplossen voordat de bouw kon worden gerealiseerd: ruimtegebrek,  infrastructuur, juridische vragen en natuurlijk de financiering. Maar doordat de maker en zijn bondgenoten volhardend en toegewijd waren aan de visie, wisten ze alle stakeholders te te overtuigen. Het resultaat is adembenemend. Fotocredits: Bartek Warzecha.


Meer voorbeelden


Tsuyoshi KobayashiAnother apartment Fotocredits: Koichi Torimura



Manifest Destiny, Mark A. Reigelman en Jenny Chapman




illustratie: Marcel van Mierlo


Hier vind je nog meer geslaagde : smalle huisjes

Lees het hele verhaal over deze bijzondere smalle huisjes op Klein Wonen Magazine:





Geen opmerkingen:

Een reactie posten