dinsdag 7 juni 2022

Studentenwoningen: allemaal geslaagd, soms met lof(t)

De charme van klein wonen is al eeuwen bekend onder studenten, die je kan aantreffen op een drukke campus op het universiteitsterrein, in een romantisch studentenhuis aan de gracht in de binnenstad of op een zolderkamer onder het vertrouwde toezicht van een hospita. De kamers zijn vaak klein en de studenten zijn altijd op zoek naar een goede balans tussen privacy en delen van spullen en activiteiten. Misschien kunnen we wat leren van een paar inspirerende voorbeelden.

Aan het Odeonpad in Almere vind je een klein studentencomplex. Het complex bestaat uit gestapelde kamers, die ieder een eigen opvallende gevelkleur hebben. Je woont ook nog eens op loopafstand van Almere centrum en Hogeschool Windesheim. Echt een prachtig en inspirerend plekje.
Tengbom, een innovatief Zweeds architectenbureau, ging in 2012 de uitdaging aan om binnen 10 m2 een kwalitatief hoogwaardige studentenwoning te ontwerpen. De Smart Unit is opgebouwd uit lokaal geproduceerde materialen zoals Cross Laminated Timber (CLT) en is voorzien van een multifunctionele open ruimte, waarin eetkamer, keuken, studeerruimte, lounge en verhoogde slaapvertrekken zijn voorzien. Functies zijn slim geïntegreerd in de constructie. Zo fungeren het bureaublad en de eettafel als luiken voor de ramen. En zijn de traptreden naar de slaapruimte ook te gebruiken als opberg schappen. “Door een efficiënte indeling en het gebruik van hout als bouwmateriaal kan de huur ten opzichte van gangbare studenten woningen worden verlaagd met 50 procent en de ecologische impact is natuurlijk ook aanzienlijk lager".
 
In München vormen een paar identieke Micro Compact Homes een gezellig studentendorpje. Professor Horden wilde ultieme leef kwaliteit en de kleinst denkbare ruimte realiseren, zoals we die kennen uit vliegtuigen, en ontwikkelde deze futuristische leef kubus van minder dan 10 m2.







Lees het hele verhaal over deze bijzondere studentenwoningen in Klein Wonen Magazine:





Geen opmerkingen:

Een reactie posten