dinsdag 24 augustus 2021

Slim Ruimtegebruik 3: WikiHouse

In m'n boekje Slim Ruimtegebruik 3 staat ook een bijzonder verhaal over WikiHouse. Dit unieke bouwconcept krijgt inmiddels wereldwijde belangstelling!

Op initiatief van Woningbouwatelier is enkele jaren geleden de WikiHouse pionierswoning gebouwd in Almere op het Tiny Housing BouwEXPO terrein. Woningbouwatelier is een samenwerking van de gemeente Almere, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Rijksvastgoed in het kader van het Almere 2.0 programma. WikiHouseNL heeft in samenwerking met Ontwerpburo MULLER het ontwerp gemaakt van dit eerste bewoonbare WikiHouse in Nederland.

Het revolutionaire ontwerp- en bouwconcept valt onder Open Systems Lab en staat voor het democratiseren en digitaliseren van het complete bouwproces. Zoveel mogelijk zelf doen en daardoor onnodige arbeidskosten en winstmarges uitsparen. De woning voldoet aan het bouwbesluit en is uitgebreid getest op zelfbouw.
Architect Vincent Muller zegt: “De basisprincipes van WikiHouse zijn helder. Het concept is open source. Iedereen, die wil starten, kan gebruik maken van de kennis die al is vergaard. Door je eigen ervaringen ook weer te delen, ontwikkelt het concept zich steeds maar door. Zo bouwen we samen en doe je vooral waar je goed in bent.” De bedoeling is dat je eigenhandig gaat bouwen. Muller vult aan: “Dan wil je natuurlijk zo min mogelijk zwaar materieel of elektrische tools en hiermee bespaar je weer kosten.”

Maar het gaat niet alleen om kosten en zelfbouw, WikiHouse wil ook goed zorgen voor de aarde. Muller: “Lokaal produceren en delen van digitale bestanden verkleint onze CO2-footprint. Door de droogbouwmethode is demontage bovendien eenvoudig. En het ontwerp wordt volledig op maat gemaakt, waardoor we efficiënter kunnen omgaan met grondstoffen. Door kennis te delen en samen te bouwen en elkaar te helpen, ontstaat automatisch verbinding tussen mensen.”

Lees het hele verhaal en nog veel meer in: Slim Ruimtegebruik 3 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten