maandag 15 april 2019

Dansfeest in de kuip


dansfeest in de kuip
Bouwen is een feestje. Putje graven, vloertje storten, een paar stenen stapelen, heerlijk toch? Iedereen weet wat er moet gebeuren en op elke steiger klinkt een lied. Maar de eisen aan bouwen worden steeds streviger. Beter isoleren, koude bruggen oplossen, zonnepanelen op het dak, duurzame materialen toepassen. En het liefst een bouwtijd van een paar weken, de klant is immers koning. Hoe hou je het dan gezellig met elkaar?

Neem eens kijkje bij bio-constructors. Zij bouwen met uitsluitend natuurlijke materialen, zoals stro, kalk-hennep of Cob, niks meer dan aarde, zand, water en wat strosprieten voor de stevigheid. Cob-lopers hebben plezier in bouwen, ze dansen in een kuip om het aardemengsel goed te mixen, en brengen het daarna met de hand aan. Om het lopend over de muur aan te stampen. Bouwmaterialen komen uit de tuincentra.

ramen en deuren passen altijd
‘Als Cob is opgedroogd, is het sterk, mooi, duurzaam en mits op de juiste manier gemaakt, vele generaties bruikbaar. De bouwtechniek is al 8000 jaar oud, maar zeker niet verouderd.’ vertellen Cob-lopers Peter en Annemarie van COBHUIS.NL, ‘Tijdens het bouwen van ons huisje van Cob hebben we geprobeerd de natuur zoveel mogelijk ruimte terug te geven. We hebben gaatjes in de muur gemaakt aan de buitenkant voor wilde bijen en insecten. Enkele gaten in de fundatie met holletjes voor padden, kikkers en salamanders. Nestjes van Cob onder het dak voor kleine vogel soorten. Riet tegen de onderkant van het dak aan de buitenkant voor nachtvlinders en wilde bijen. En, uiteraard, een levend dak!’

levend dak
Het wordt weer leuk om te bouwen. Beetje grond, stro en kalk mengen en aanbrengen met je handen. Ramen passen altijd, dak heeft altijd afschot, de grond hoeft niet vlak. Hoe slordiger je bouwt, hoe beter de constructie en de hechting. ‘komt altijd goed, wat een feest’.


NIEUW E-BOOK SLIM RUIMTEGEBRUIK 2

Vers van de pers, m'n nieuwe boekje SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 met 20 bijzondere Tiny gebouwtjes.

Bekijk hier een preview
PREVIEW SLIM RUIMTEGEBRUIK 2

En bestel je eigen exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten