maandag 12 maart 2018

Flatpacks, bendpacks en bouwpakketten 

IKEA heeft ooit verzonnen dat je meubels prima kunt leveren in een platte doos met een gebruiksaanwijzing. De nieuwste trend is om hele gebouwtjes als bouwpakket aan te leveren. 

Fri:dom
Prefab bouwen kent vele vormen. Van een 100% fabrieks klaar gebouwtje tot modulaire constructies, die  je met rits-rats-klik stijlen en regels krijgt aangeleverd. Eén ding hebben ze gemeen: het werk op de bouwplaats verschuift van timmeren en metselen naar monteren en aansluiten.

‘Veel mensen vinden het interessant om hun eigen huis te bouwen, maar deinzen terug als het om het zelf ontwerpen en bouwen van het constructieve frame gaat.’ vertelt Bernhard Hoerl. 'Het bouwpakket van Mindful Homes zet je binnen enkele dagen in elkaar. En je mag er zeker van zijn dat het huisje veilig is. Als dit frame staat en met watervaste folie is afgewerkt, kunnen mensen rustig, droog en veilig al de klusjes doen die super leuk zijn en waar je ook gerust een keer een foutje kan maken zonder dat er iets gebeurt. Daarom bouwen wij geen huizen voor mensen, maar geven ze alleen maar de tools om het zelf op te lossen.’

Fri:dom
Fri:dom bestaat uit CNC-gefreesde houten bouwstenen, die zonder spijkers of schroeven in elkaar gezet kunnen worden. Met houten pennen en deuvels worden ze geborgd en blijven ze op hun plek zitten. ‘De constructie wordt gebouwd van gelamineerd hout met een laag formaldehyde aandeel. Verder is alles hout, FSC of PEFC gecertificeerd en uit Europese bossen (geen Braziliaans of Chileens multiplex). De klant kan ervoor kiezen om tweede hands bouwmaterialen te verwerken in de afbouwfase. 


MINI HOUSE
Sinds we in Nederland de lat hoger leggen op het gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid zie je ook een toename van Scandinavische ontwerpen. Houtskeletbouw en houten prefab bouw, voorzien van een flinke laag isolatie zijn volledig geaccepteerd in de Nederlandse woningbouw.  De Zweedse architect Jonas Wagell maakt het ons extra gemakkelijk. MINI HOUSE 2.0  start bij een plattegrond van slechts 15 m2 en wordt volledig geleverd als flat pack. Je kan de plattegronden eenvoudig aanpassen en een slaapkamer, keuken of badkamer toevoegen. Het is wel raadzaam om het Mini House door een lokale professional in elkaar te laten zetten.

LOFT CUBE
GREEN MAGIC HOMES en LOFT CUBE leveren geen flat pack.  De prefab delen zijn gekromd, maar het principe blijft recht overeind. Je kiest zelf een plattegrond, de fabrikant prefabriceert de volledige constructie en op de plek van bestemming monteer je de onderdelen.

GREEN MAGIC HOMES
Bij Green magic homes komen Doe het zelvers een heel eind door eenvoudige bevestigingen met bouten, moeren en lijm, de constructie wordt afgewerkt met een laag grond.  De Loft Cube werkt anders, dit concept wordt volledig afgewerkt geleverd en bij voorkeur in elkaar gezet door de fabrikant. Demonteren en verplaatsen doen ze ook voor je.SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM


Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 40 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten