vrijdag 2 september 2016

Met je fietscamper op pad

Uitvinder Paul Elkins fietst graag en ver. Overnachtingen regelt hij bij voorkeur zelf. Hotels en vakantiehuisjes rijdt hij vrolijk voorbij om aan het eind van de dag z’n fietscamper af te koppelen, een kop warme soep klaar te maken en neer te ploffen in z’n riante slaapkamer op wielen. 2 decennia ontwikkeling hebben hun vruchten afgeworpen. Paul geniet volop van z’n mobiele, luxe, maar vooral super lichtgewicht Tiny House.
Kleine huisjes, die zelf kunnen rijden, ook wel bekend als THW (Tiny Houses on Wheels), worden steeds slimmer. Ze ontdekken nieuwe trucs voor een optimale indeling van de kleine ruimte, passen nieuwe bio-based materialen toe, en laten zich voorzien van nieuwe off-grid installaties die ervoor zorgen dat ze overal kunnen staan waar ze willen. En dat alles binnen de strenge regels van het wegvervoer. Een aanhanghuis mag namelijk maximaal 3,5 ton wegen en maximaal 2,5 meter breed zijn. Ook bij Tiny Houses is de weegschaal nooit ver weg. Vragen als: ‘Wat is de lichtste constructie? Welke gevelbekleding weegt minder? Kan ik een kilootje besparen op de installatie?’ zijn aan de orde van de dag.
Paul Elkins is ervaringsdeskundige als het gaat om lichtgewicht bouwen. Hij wil z’n Tiny House achter de fiets mee kunnen nemen en dan ook nog een bergje pakken. Z’n eerste schetsen tonen een ligfiets met overkapping om droog te kunnen slapen, geïnspireerd door Steve Roberts, die z’n fancy fiets uitbouwde met alle gadgets, die je kan bedenken. Al snel besloot Paul dat hij een losse lichtgewicht aanhanger achter z’n fiets wilde en maakte een eerste prototype van de fietscamper om te kunnen overnachten tijdens het festival van Burning man. 
Een simpel frame vormt de basis van de camper, eenvoudig uitgevoerd met houten latten (1 bij 2 inch) en 2 inch lange schroeven. Voor de wielen vond Paul een goedkope BMX fiets bij een garage sale. Hij gebruikte zelfs het achterwiel om de kosten laag te houden. “Het voorwiel weegt 3,5 pond en het achterwiel 4,5 pond. De wielen en het frame wegen samen 18 pond voor een totaalbedrag van minder dan USD 40,--.

Door vooral gerecyclede materialen te gebruiken, bleven de totale kosten onder de USD 150,--. Maar de volgende keer wordt de fietscamper toch weer beter, “In een volgend prototype overweeg ik een aluminium frame, maar eigenlijk wil ik vasthouden aan m’n ontwerpcriteria, het gebruik van goedkope, gerecyclede, gebruikte en gemakkelijk beschikbare bouwmaterialen. De Duct tape zal ik waarschijnlijk wel vervangen door een siliconen sealer. De wielen zet ik wat verder naar achteren om te voorkomen dat de camper kiept." Wil je meer weten, lees dan het VOLLEDIGE ARTIKEL IN BOUWTOTAAL

MEER VOORBEELDEN 

‘Kleine huisjes kan je gewoon achter je fiets hangen’ vond ook Mads Johansen en hij bouwde de Wide Path Camper, die je nu al kan bestellen voor je fiets vakantie. Een uitklap caravan met genoeg ruimte voor 2 volwassenen om te koken, te eten, te slapen en de nodige bagage mee te nemen. De achterkant vouw je eenvoudig over de voorkant als je op stap gaat. Op de plaats van bestemming kost het slechts drie minuten, om je klapcaravan weer klaar te maken voor gebruik. Bij vervoer is de afmeting 99 cm bij 130 cm. En de lengte wordt vergroot naar 260 cm in de uitgeklapte vorm. Binnen kan je een hoogte van 130 cm benutten en de totale Wide Path Camper weegt circa 45 kg. Een standaard model van Euro 3500,-- kan je eenvoudig uitbreiden met een zonnescherm, zonnepanelen en een geïntegreerde buitentafel om te eten en te koken. Wide Path zorgt voor comfortabele slaap- en leefruimte achter je fiets, wel even kuitspieren kweken voordat je de bergen in gaat.
Meer informatie: WIDEPATHCAMPER

SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.


De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten