woensdag 27 juli 2016

Mini Villa's verrijken 'pauzelandschap'


Overal om ons heen groeit de braakliggende grond, of erger nog: grond met gebouwen in verval. Als je deftig wilt doen, noem je dit een pauzelandschap, maar die mooie titel sluit niet aan bij het verdrietige gevoel dat je krijgt als je ernaast staat. Maar, ..... de oplossing ligt voor het oprapen. Kleine huisjes, soms tijdelijk, soms voor een langere periode, kunnen zo'n 'landschap' nieuwe glans geven. In Delft is onlangs een Mini Villa in gebruik genomen op een stuk braakliggende grond. Een mooi initiatief dat opvolging verdient.

Architecte voor nuttig grondgebruik Mahasti Tafahomi heeft de MiniVilla ontworpen, ze legt uit: 'Onder andere door de crisis is er in Nederland veel bouwgrond waar even niets mee gebeurt. Deze grond kan gebruikt worden om tijdelijke woningen te plaatsen, bijvoorbeeld voor jonge starters, statushouders, studenten, net gescheiden singles, expats en mobiele werkers. De woningnood in de steden voor deze doelgroepen is groot en de MiniVilla speelt in op deze vraag. Ook kan de MiniVilla permanent geplaatst worden op stukjes grond die te klein zijn voor een 'normaal' huis.'
De Villa is een demontabele, tijdelijke of permanente woning, met alle voorzieningen die je van een huis verwacht. Mahasti vertelt enthousiast, 'De villa’s kunnen vrijstaand midden in een landschap worden neergezet, maar er kunnen ook meerdere villa’s aan elkaar gekoppeld worden. Ook het naast elkaar plaatsen met een gemeenschappelijke tuin is een mogelijkheid. De keuken en badkamer van de MiniVilla bevinden zich op de begane grond, evenals een gezellige zithoek die ook als werkruimte gebruikt kan worden. Slapen kan boven (bereikbaar via een beloopbare kast) waar plek is voor een tweepersoons bed en bergruimte. Ook is er beneden een slaapbank.'
De gemeenten Delft en Rotterdam gaven al een bouwvergunning en huisnummer af voor deze woning. Een MiniVilla kan worden geplaatst (en eventueel later: verhuisd) in 2 dagen. Er zijn meerdere uitvoeringen leverbaar: van een DHZ bouwpakket, Casco-geplaatst tot een Basic of Luxe turn-key versie. De verwachte prijs van de Basic-versie turn-key is € 35.000. Ook aan duurzaamheid en gebruikscomfort is gedacht: De Villa is bijna off-grid te plaatsen en dan dus niet afhankelijk van elektriciteit en wateraansluitingen. Een zonne-energie systeem en een zonneboiler kunnen samen zorgen voor bijna zelfvoorzienendheid van de MiniVilla. Een optimale isolatie (wanden :RC=4,5 en dak: RC=6) draagt ook bij aan het duurzaam wonen en lage energiekosten.

De MiniVilla is ontstaan in een samenwerking tussen architectenbureau NAD Architecten te Delft en 2 studenten van de Technische Universiteit in Delft. Binnen NAD heeft ir. Mahasti Tafahomi (sinds 1991 actief als architecte) veel ervaring met onderzoek en ontwerp op het gebied van tijdelijke huisvesting. Het idee van tijdelijke en betaalbare woningen is ontstaan vanuit het onderzoek binnen NAD Architecten naar shelterhulp bij een ramp. 
Mahasti vertelt hoe het verder gaat: 'De MiniVilla in Delft is een prototype dat de komende maanden zal worden uitgetest door meerdere bewoners waaronder studenten, starters en senioren. Hun ervaringen zullen worden verwerkt in een aangepast en een betaalbaar in serie te vervaardigen ontwerp. Het MiniVilla concept is interessant voor partijen (gemeenten, corporaties, ontwikkelaars) die over grond beschikken die (tijdelijk) niet gebruikt wordt of moeilijk op een normale wijze kan worden ingevuld. De MV MiniVilla stelt deze partijen in staat toch haar maatschappelijke (huisvestings-) of rendementsdoelen te realiseren.' Kijk voor meer informatie op MINIVILLA.NL of maak een afspraak voor een bezichtiging.

SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.


De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW


Geen opmerkingen:

Een reactie posten