donderdag 23 oktober 2014

1 M2 BIOSCOOP

Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) schreef in de zomer van 2014 een fantastische prijsvraag uit: Ontwerp een 1m2 bioscoop naar het voorbeeld van het 1m2 Huis van VAN BO LE MENTZEL

In elk huisje moet een beeldscherm geplaatst kunnen worden, waar filmpjes rondom een specifiek thema vertoond worden. Dat kan zijn in staande vorm, zittend of liggend, op het plafond of op de grond. Daarnaast moesten de bioscoopjes zodanig ontworpen worden, dat zij vaker gebruikt kunnen worden en zowel staand als liggend te gebruiken zijn. Ook dienden er wieltjes aan bevestigd te zijn om het huisje eenvoudig te vervoeren. 
De INZENDINGEN werden beoordeeld door een jury met 3 leden: Paul van Hontem (Architectuur Centrum Nijmegen), Monique Coffeng (Nijmeegs Ontwerp Platform) en Allard Koers (ArtEZ). Zij hebben de inzendingen beoordeeld aan de hand van verschillende criteria: originaliteit, functionaliteit, praktische haalbaarheid, financiële haalbaarheid en duurzaamheid. De jury selecteerde drie winnaars die een bedrag van ieder €500,- ontvangen om het ontwerp te realiseren.
Cine-mini is ontworpen door Jeroen Bomers.In een paar simpele stappen is dit 1 m2 huisje omgebouwd tot een 6 persoons-bioscoop met de uitstraling van een bioscoop. De buitenkant van de Cine-mini refereert aan de traditionele uithangborden waarop bioscopen hun films aankondigden. Op z’n zijkant functioneert de Cine-mini als een eenpersoons relax plek waar je ook een filmpje kunt kijken. Liggend op het rood zwarte fluweelDe jury was unaniem enthousiast: ' Er is over de verschillende posities waarin het huisje geplaatst kan worden goed nagedacht. Het bioscoopje multipliceert op eenvoudige wijze. Het ontwerp heeft zowel een individueel als een collectief aspect.'

De Kruiscope van Stijn Vossen is gebaseerd op de kruiwagen en dan met name de kruiwagenstoel zoals die door surrealist Man Ray in 1937 werd gefotografeerd. Het trapeziumvormige vloerplan meet 1m². De opbouw, die grotendeels uit sloophout te realiseren is, heeft een 
'bioscoopvorm' en ook de kleurstelling (sober matzwarte beits buiten, warm oranjerood vilt binnen) is afgeleid van het stereotype bioscoopinterieur. Het verstelbare zitje met losse kussens garandeert een comfortabele zit of ligpositie, ook in gekantelde positie. Het transparante dak geeft daglicht en uitzicht en kan tijdens gebruik worden afgesloten met een rolgordijn.
'Met woorden te beschrijven' heet de inzending van Jordi Stamps. De buitengevel van de mini-bioscoop refereert aan de grootse entree van de cinema, terwijl binnen door de kleine afmetingen juist intimiteit wordt gevonden. Door te kantelen, het raam te openen of te sluiten, kan de bioscoop ook dienst doen als informatiekiosk, slaapplaats of mini-bibliotheek. Maar vergeet dan niet even een nieuwe tekst op de gevel te plaatsen! 
Jeroen de Waal kreeg een eervolle vermelding met zijn 'lichtcapsule'. Deze openluchtbioscoop is in zijn hoofdvorm herkenbaar als één van de huisjes. Niet de individualistische binnenkant is de plek voor de filmbeleving maar de extraverte buitenkant. Op deze manier is het een baken te midden van een verzameling huisjes. De lichtcapsule is spiegelend aan de buitenkant, de binnenkant is voorzien van een LED-scherm. Overdag een lichtbox, waarin je kunt genieten van kleur en licht, ’s avonds klapt de lichtcapsule open tot een openluchtbioscoop.


MEER VOORBEELDEN

Heb je zelf leuke voorbeelden van kleine bioscoopjes, reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN. Misschien neem ik jouw voorbeeld op in een volgende blog. Dank alvast voor je moeite!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten