maandag 10 oktober 2016

Micro constructies durven meer


Met de opkomst van tuinkantoortjes, tiny houses, mantelzorgwoningen en guesthouses krijgt de bouwwereld nieuw elan. Getalenteerde vrije denkers, jong afgestudeerden en entrepreneurs werken niet langer bij een groot bedrijf of bureau, maar pakken zelf de handschoen op. Ze regeren de ontwerpprijsvragen en spelen het klaar om genoeg durfkapitaal te verzamelen en pilots te realiseren. 
WikiHouse

Sinds m’n afstuderen in 1987 zoek ik naar echte innovatie in de bouw. Destijds publiceerde ik als jonge ingenieur een bevlogen artikel over de innovatiemogelijkheden in de bouw. Vervolgens ging ik werken bij grote bedrijven …. en heb me vaak verbaasd. Drie jaar geleden heb ik overwogen het innovatie artikel opnieuw te plaatsen, ongewijzigd, omdat het niets aan actualiteit had verloren. Maar daar kijk ik inmiddels anders tegen aan. De jonge generatie bouwers en ontwerpers wil het kennelijk anders en laat zien dat het ook anders kan. Als je echt anders wilt bouwen, zoek je gelijk de grootste intellectuele uitdaging: het kleinst denkbare gebouwtje. Bijkomend voordeel: je houdt de bouwkosten lekker overzichtelijk.
Hermit House

Hermit Houses wilde een heel nieuw bouwsysteem uitproberen en samenwerken met online ontwerpende gebruikers. Inmiddels kan je door het hele land voorbeelden bekijken van de harmonicavormige constructie, die je vanaf je eigen laptop ontwerpt en zelfs eenvoudig zelf kan zagen op basis van de werktekeningen die je krijgt. Je kan het zaagwerk en de montage natuurlijk ook overlaten aan Hermit Houses, dan heb je nog steeds je unieke zelf ontworpen harmonica-huis.

Hubbel wil een bijdrage leveren aan de circulaire economie met een volledig modulair bouwsysteem. Eenvoudige vervanging van de binnen- en buitenplating en hergebruik van de constructiedelen zorgen ervoor, dat je snel kan veranderen, uitbreiden en verkassen zonder waardeverlies. Aan de zuid-as is al een Hubbel gesignaleerd op een dak.

Hubbel

Wiki House wil het bouwen terug geven aan de gebruikers. ‘De basisopleiding lego hebben we immers allemaal gevolgd’. Uit vlak plaatmateriaal zaag je slimme constructiedelen. Je hebt alleen een houten hamer nodig om de constructie op te bouwen. Geen nagels, geen schroeven, geen lijm. En wil je iets veranderen dan tik je de verbindingen ook eenvoudig weer los.
WikkelHouse wilde prefab modules maken van karton en heeft hiervoor een mal gebouwd. Het idee is tien jaar oud en de markt lijkt er nu rijp voor. Door het karton te wikkelen en te voorzien van lijm ontstaat een keiharde en goed isolerende constructie, die je simpel aan de binnen- en buitenkant kan afwerken. Wil je gaan bouwen?, dan zet je de mal op je bouwplaats en ….. draaien maar.
WikkelHouse
Of alle voorbeelden eenvoudig zijn op te schalen? Lijkt me wel.  Innovatief zijn ze in ieder geval. Kleine, aanpasbare gebouwtjes, met veel ruimte voor de gebruiker, daarvoor is wel plek en interesse in Nederland. We zijn pas net begonnen! Heb je zelf mooie voorbeelden van vergelijkbare innovaties? Laat het me graag weten dan neem ik ze op in een volgende blog.

SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.


De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW




Geen opmerkingen:

Een reactie posten