donderdag 7 september 2017

Tiny Houses sinds 1925, deel 2

Kleine huisjes zijn van alle tijden. Zwart-wit foto's vertellen hun eigen verhaal in hun eigen tijdgeest. Droom lekker weg bij deze tweede serie voorbeelden van zwart-wit Tiny Houses.

Dymaxion
DYMAXION HOUSE is ontwikkeld door uitvinder en architect BUCKMINSTER FULLER. Hij wilde aantonen dat de bestaande huizenbouw veel tekortkomingen kende en tekende veel verschillende versies van dit huisje. Alle varianten waren prefab kits, die werden geassembleerd op de bouwplaats. Fullers belangrijkste doelen bij de ontwikkeling van de huisjes waren: efficiënt gebruik van grondstoffen en eenvoud van transport en assemblage. Na 2 jaar ontwikkeling werd het eerst huisje in 1930 opgeleverd. Na de tweede wereldoorlog werd het huisje her ontwikkeld om te voldoen aan de grote vraag naar massa-productie van huizen en badkamers. Als ontwerpuitgangspunt hanteerde Fuller de graansilo. Dymaxion is een samenvoeging van de woorden Dynamic, Maximum en Tension.

George Bernard Shaw
George Bernard Shaw's roterende Shed was een brilliant idee. Van buiten ziet de Cabin eruit als een eenvoudig huisje en niets verraadt dat je deze schrijvershut 360 graden kan draaien. Het huisje staat op een draaischijf, zodat Shaw (1856 - 1950) altijd kon schrijven met de zon op z'n gezicht. Door het handige draaimechanisme kon Shaw dezelfde hoeveelheid zon tot zich nemen in London als hij gewend was op het platte land. Hij moest wel een serieuze inspanning leveren om het huisje in een andere stand te duwen. Maar voor extra zon doe je dat natuurlijk graag.

Charter Sphere Domes
'Plans for Charter-Sphere Domes' is in 1966 ontwikkeld door TC Howard. Deze begenadigde en gepassioneerde architect en constructeur stond aan de wieg van Synergetics Inc., een bedrijf dat veel vergelijkbare ontwerpen heeft gerealiseerd. Helaas heeft TC met z'n ontwerpen altijd in de schaduw gestaan van Buckminster Fuller. Zijn dochter, Katrina Howard Fairley, zet zich in om zijn intellectuele nalatenschap levend te houden. 

Clark Gable en Joan Crawford
Het strandhuisje van CLARK GABLE (1901-1960) en JOAN CRAWFORD (1904 - 1977) is niet persé een architectonische doorbraak geweest. Het huisje laat wel zien dat al vroeg in de vorige eeuw huisjes op wielen werden gezet om vervolgens te zoeken naar de mooiste en meest romantische plekjes.

Meer voorbeelden

Wil je nog eens wegdromen met de vorige serie zwart/wit huisjes, dat  kan natuurlijk ook:
meer zwart/wit voorbeelden van Tiny Houses.
OPROEP: Heb jij nog mooie voorbeelden voor me, dan maak ik daar graag ruimte voor in m'n volgende zwart/wit blog.

SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM

Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 40 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEWGeen opmerkingen:

Een reactie posten