vrijdag 8 april 2016

Kleine dorpjes, kleine huisjes (2)

De gemeente Almere roept iedereen op om met ideeën voor een minihuis te komen. De beste Tiny House-plannen worden komende zomer gebouwd. 

bouwEXPO Almere Poort biedt een fantastisch platform om Tiny Houses te ontwerpen, bouwen en uitproberen. De gemeente gaat de BouwEXPO de komende twee jaar houden. In het gebied worden zo'n 25 kleine, duurzame huizen gebouwd waarin mensen kunnen wonen. Er is nog geen definitief ontwerp, daarvoor is een prijsvraag uitgeschreven. Tijdens de expo kunnen geïnteresseerden kijken hoe de Tiny Houses eruit zien en daarna blijft een deel van de woningen staan. De inzendtermijn voor de prijsvraag sluit 20 april 2016. Behalve zelfbouwers zijn ook ontwikkelaars, architecten en onderzoekers uitgenodigd om een duurzaam en betaalbaar prototype te testen. Een deskundige vakjury onder voorzitterschap van burgemeester Weerwind selecteert maximaal 25 plannen. De winnaars worden in juli 2016 bekend gemaakt. Zij krijgen een optie op een bouwlocatie en kunnen vanaf dat moment starten met de realisering van hun Tiny House.

De BouwEXPO vraagt om een eigen visie op het ‘ideale’ tiny house en biedt volop ruimte voor fantasievolle oplossingen. De doelstelling van de prijsvraag is om de Tiny Houses ook daadwerkelijk te realiseren. Het idee moet daarom wel ‘maakbaar’ zijn. Deelnemers schetsen een beeld van de huisvesting van kleine huishoudens in een compacte, betaalbare wooneenheid van maximaal 50m2. Innovatieve, duurzame en realiseerbare ideeën met een eigen karakter zijn meer dan welkom.
De visie moet worden gekoppeld aan een van de drie locaties, de zogenaamde woonmilieus:
1) Tiny Housing Permanent, een vast plek voor maximaal 15 tiny houses,
2) Tiny Housing Tijdelijk, maximaal 7 verplaatsbare tiny houses,
3) Tiny Housing Pioniers, maximaal 3 zelfvoorzienende tiny houses, 'off grid'dus geen aansluiting op nutsvoorzieningen en riool.
De woonmilieus kunnen als voorbeeld dienen voor vergelijkbare vervolgprojecten elders in Almere, maar ook daarbuiten. Hier zullen de Tiny Houses voor iedereen te bezichtigen zijn. De BouwEXPO is letterlijk  een expositieterrein waar de bezoekers de bouw kunnen zien en meemaken. 
In Almere is de behoefte aan kleine woningen groot, blijkt uit onderzoek van de gemeente. Zo telt de stad maar liefst 31 procent eenpersoonshuishoudens terwijl de woningvoorraad “onveranderd wordt gedomineerd door het klassieke eengezinshuis”. Slechts 2,1 procent van de woningen is kleiner dan 50 vierkante meter. De gemeente hoopt dat BouwExpo een “aanjager van een innovatieve en betaalbare bouwproductie” wordt. Dat is nodig, want de bouw van alleenstaande ‘Tiny Houses’ komt in Nederland nog maar “aarzelend” op gang.


Inmiddels zijn meerdere gemeenten, waaronder Roermond, Hoorn, Bergen, Amersfoort, Breda, Nijmegen, Alkmaar en Lelystad zich ook aan het orïenteren op mogelijkheden voor Tiny Houses in hun stad. Ben je benieuwd hoe zo'n dorpje eruit kan zien? KARENVILLE is het eerste Tiny House dorpje in de Verenigde Staten.

SLIM RUIMTEGEBRUIK IN BOEKVORM


Voor Bouwtotaal-Magazine schreef ik meer dan 20 artikelen over SLIM RUIMTEGEBRUIK. Constant ben ik op zoek naar ruimte-innovaties op de vierkante mm en verwonder ik me over de wereld van tiny houses, tuinkantoortjes, mantelzorgwoningen, onderkomens voor vluchtelingen en alle kleine ruimtes die je maar kan bedenken.De eerste 20 verhalen zijn gebundeld in een boekje. Het kleinste huisje van 1 m2 mag natuurlijk niet ontbreken. Maar ook het Hobbit Huis, de Hubbel en een mantelzorgwoning van PasAan kom je tegen in dit rijk geïllustreerde boekje met prachtige foto's. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan deze SNEAK PREVIEW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten