donderdag 3 mei 2018

Cubica uit costa rica


Als je een klein huisje bewoont, wil je alle ruimte gebruiken. Cubica maakt een expanded versie van een zeecontainer en vergroot de ruimte naar 3m x 8 m. Zelfs het dak wordt benut met een fantastisch dakterras.

Cubica is een bedrijf uit Costa Rica dat is gespecialiseerd in alternatieve constructies, op basis van hergebruikte zeecontainers. Ze hebben inmiddels woningen, kantoortjes en commerciële projecten gebouwd en noemen lagere kosten, kortere levertijden, aardbevingsbestendigheid en weinig onderhoud als een paar voordelen van het gebruik van containers.

Een van hun pronkjuwelen is de Casa Cubica, een compacte woning, gebouwd op basis van een 20-voets container. Een 20-voets container heeft slechts 16 m2 ruimte, maar Casa Cubica strekt zich uit met een verlenging aan het uiteinde en een expanded glasoppervlak aan de lange zijde.


De achterwand van de leefruimte is bekleed met kasten, de kitchenette, en een Murphy bed. De uitbreiding biedt ook ruimte voor ingebouwde stapelbedden, terwijl de badkamer aan de andere kant is. De badkamer heeft een apart compartiment met het toilet en een gestapelde wasmachine en droger.

Twee sets schuifpuien openen de ruimte naar het dek. De douche heeft ook directe toegang tot de buitenlucht. Een scheepsladder leidt naar een tweede dek op het dak. De glazen deuren kunnen worden beschermd door een rolluik, dat verborgen is in een doos op dakniveau die ook dient als een bank voor het dakterras.

Naast het bieden van verblijfsruimte, helpt het dak ook om de woning koel te houden door te voorkomen dat zonlicht de metalen container rechtstreeks raakt. Evenzo werd de gevelbeplating van golfplaten zodanig gekozen dat deze warmte weerkaatst en is geïnstalleerd met een luchtspleet erachter voor ventilatie.

Casa Cubica wordt vooral op de markt gebracht als een vakantiehuis waarin maximaal vier personen kunnen slapen. Het zou echter ook geschikt kunnen zijn voor een één of tweepersoons huishouden, compleet met een kitchenette, een complete badkamer en was faciliteiten.

SLIM RUIMTEGEBRUIK 2

Binnenkort lanceer ik samen met Nederlandse Handelsuitgaven m'n nieuwe boek: SLIM RUIMTEGEBRUIK 2, 20 nieuwe verhalen over kleine, duurzame en innovatie gebouwtjes. Een e-book met extra interactie, boeiende uitvoeringsvideo's, mooie verhalen, veel illustraties en prachtig beeldmateriaal. Schitterend vormgegeven door Ronald Wientjes.

Vast in de stemming komen? Bekijk deze preview: PREVIEW E-BOOK SLIM RUIMTEGEBRUIK 2



Geen opmerkingen:

Een reactie posten