dinsdag 17 december 2013

Ton Matton: pionier en techneut


Ton Matton is stedenbouwkundige en kunstenaar. Deze techneut en pionier van een minimalistische levensstijl staat dicht bij de natuur en wil mogelijkheden laten zien van harmonische samenleving met de natuur. In een mobiel kantoor, dat sinds 2001 in Wendorf (Duitsland) staat, ontwikkelt hij nieuwe ideeën, waarmee hij inspeelt op klimaatverandering en zorg wil dragen voor de toenemende natuurschaarste. Maak kennis met een bevlogen wereldverbeteraar, die groen leeft.


In het TV-INTERVIEW MET TON MATTON dat in  juni jl. werd uitgezonden door de ncrv krijg je een goed beeld van de drijfveren van Ton. Hij denkt na over stedelijke ontwikkeling, de beperking van regels en de kansen en uitdagingen, die de natuur zelf biedt. Meestal positief, maar ook kritisch over de nederlandse stedenbouw van de afgelopen jaren.

Matton vertelt me over z'n start: "Ik begon voor ik emigreerde in mijn FREE RANGE BOUWKEET". Het kantoor verhuisde steeds mee met Ton. Van de Coolsingel en Blijdorp naar Mecklenburg en Wendorf, waar hij momenteel werkt. Hij vertelt entousiast: "Ik heb een huisje voor de kaktus en de banaan in mijn tuin, een klimaatmachine als voorbereiding op de climate change. En een mooie kippenstal met overdekte uitloop in tijden van de vogelgriep" Ton komt dus met oplossingen voor alles dat samen leeft in een veranderende wereld en een veranderend klimaat. Planten, dieren en mensen.
Om te vervolgen: "Roald Dahl stond mede als basis van het 'buro-klimaat-kasje' dat je in de ncrv uitzending ziet, mijn vrouw is schrijfster, en zit ook in zo'n hokje. Dahl ging er dagelijks met 7 geslepen potloden heen en schreef tot ze stomp waren."
Ton Matton werkt niet vanuit een allesomvattende structuurvisie, maar maakt mooie kleine projecten. Soms direct toepasbaar, soms kunstzinnig om de bewustwording extra te stimuleren, maar altijd vanuit de overtuiging dat we beter met de natuur kunnen en moeten omgaan.

MEER VOORBEELDEN

Heb je zelf leuke voorbeelden van bijzondere huisjes van kunstenaars of architecten? reageer dan graag via onderstaande reactiemogelijkheid of op KENNISPLATFORM LEVEN IN TUINEN 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten