woensdag 28 november 2018

Mantelzorg in de tuin

Je gezin groeit én je wilt dichter bij een hulpbehoevende ouder gaan leven. Je hulpbehoevende ouder heeft tegelijkertijd meer voorzieningen nodig om veilig te kunnen wonen. Dan kan het lonen om een volledig aangepaste mantelzorgwoning in de tuin te laten zetten en zelf het hoofdgebouw te betrekken. Je woont groter, dichterbij én in de mantelzorgwoning heb je de beste voorzieningen, die je kan bedenken. 

Sinds november 2014 is het plaatsen van een mantelzorgwoning vergunning vrij. Je hoeft de gemeente niet op de hoogte te stellen van de bouwactiviteiten. Er gelden echter wel regels: Je moet voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Je moet ook voldoen aan het Bouwbesluit. 

Je kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning in je tuin laten plaatsen of hiervoor een aanbouw aan het huis laten bouwen. Ook kan een bestaand bouwwerk bij het huis, bijvoorbeeld een garage, worden omgebouwd tot mantelzorgwoning. In sommige gemeenten telde de mantelzorgwoning mee bij het bepalen van de WOZ-waarde, maar sinds januari 2017 is dit niet meer het geval. Uitzondering hierop zijn mantelzorgwoningen, die als aanbouw van de hoofdwoning zijn gebouwd of een in een verbouwde schuur. In dat geval kan de gemeente de waarde wel meetellen.

De mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal één huishouden. Dit huishouden mag bestaan uit maximaal twee personen, van wie minstens één persoon mantelzorg ontvangt of verleent. Als de mantelzorgrelatie eindigt, mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. Je hoeft de woning dan niet af te breken, maar moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer verwijderen. Maar hopen, dat dat nog heel lang duurt ……



NIEUW E-BOOK SLIM RUIMTEGEBRUIK 2

Vers van de pers, m'n nieuwe boekje SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 met 20 bijzondere Tiny gebouwtjes.

Bekijk hier een preview
PREVIEW SLIM RUIMTEGEBRUIK 2

En bestel je eigen exemplaar


Geen opmerkingen:

Een reactie posten